Kuivad silmad võivad põhjustada ebamugavat kipitus- või põletustunnet. Teatud olukordades on silmade kuivus sagedasti esinev probleem. Näiteks lennukis lennates, konditsioneeritud õhuga toas, ilma prillideta rattaga sõites, aga ka näiteks juhul, kui vaadata mitu tundi järjest arvuti ekraani.

Silmade kuivust saab vältida, tehes muutusi oma igapäevases elukorralduses või kasutades silma­tilku.

Kuivade silmade tundemärgid ja sümptomid, mis mõjutavad mõlemat silma, võivad olla kipitus, põletus või siis sügelustunne silmades. Samuti paks lima silmas või silma ümber. Ka võib silmade kuivus kutsuda esile valgustundlikkust, nägemise ähmastumist ja silmade punetust ning väsimust. Sageli on kuivade silmade puhul tunne, nagu oleks midagi silmas. Ka silmade vesisus võib olla keha reaktsioon kuivadele või mitte piisavalt niisutatud silmadele. Silmade kuivuse tõttu võib olla raske kontaktläätsi kasutada ja pimedas autot juhtida.

Kui kuivade silmade sümptomid koos silmade punetuse, ärrituse, väsimuse ja valuga esinevad pikema aja vältel, tuleks pöörduda oma arsti poole, et jõuda selgusele, mis seda põhjustab.

Kui pisaraid on vähe

Nagu eespool öeldud, põhjustab kuivi silmi ebapiisav pisarate hulk või nende madal kvaliteet. Pisarad on nimelt vee, rasvaste õlide ja lima keerukas segu. Selle segu koostis muudab meie silmade pinna siledaks ja selgeks ning aitab seda kaitsta põletiku eest. Kui pisara koostis ei ole õige, võib see põhjustada silmade ebapiisavat niisutatust.

Levinum põhjus on see, et organism ei suuda silmade niisutamiseks piisaval hulgal pisaraid toota. Selle üheks põhjuseks võib olla vananemine, aga ka sellised tervisemured nagu diabeet, reumatoidartriit, häired kilpnäärme töös või lihtsalt vitamiinipuudus.

Pisarate tootmist kehas võivad mõjutada ka paljud ravimid, nagu näiteks antihistamiinikumid, lahtistid, hormoonasendusravi ravimid, antidepressandid, samuti ravimid, mida kasutatakse kõrge vererõhu, akne, Parkinsoni tõve või rasestumise vastu.

Silmade kuivust võib esile kutsuda ka silmade laserravi, kuigi sellisel juhul on see tavapäraselt ajutine nähtus. Samas võib põhjus olla ka väga otsene, nagu näiteks pisarakanali kahjustus kas siis põletiku või kiiritusravi tõttu.

Pisarate kiire aurustumine

Kui probleem ei ole toodetavas pisarate hulgas, võib silmade kuivust esile kutsuda ka pisarate kiirenenud aurustumine. Seda võivad põhjustada tuul, suits või lihtsalt kuiv õhk.

Aga ka tavapärasest harvem silmade pilgutamine, mis esineb reeglina siis, kui me oleme millelegi hoolega keskendunud. Näiteks lugemise, autojuhtimise või arvutiga töötamise ajal. Ka silmalaugude probleemid ja juba mainitud tasakaalust väljas olev pisara koostis võivad põhjustada pisarate kiirenenud aurustumist.

Pisarakile koosneb kolmest põhikihist: õlist, veest ja limast. Kui ühegagi nendest kolmest on probleeme, võib see esile kutsuda silmade kuivust. Näiteks võivad ummistuda silmalaugude servas asuvad näärmed, mis toodavad nii-öelda silma õlikihti. Selline häire on tõenäolisem inimestel, kellel on silmalaugude põletik või kes põevad mingeid muid nahahaigusi.

Kuiva silma riskirühmad

Silmade kuivuse esinemisel on oma riskirühmad. Näiteks vanemad kui 50aastased inimesed. Seda põhjusel, et vananemisega organismi võime pisaraid toota väheneb.

Suurem riskirühm on naised. Seda eriti juhul, kui nad kogevad rasedusest tingitud hormonaalseid muutusi, kasutavad rasestumisvastaseid pille või on jõudnud menopausiikka.

Kõrgendatud kuivade silmade riskiga on ka kõik need, kelle toidus ei ole piisavalt A-vitamiini, mida leidub maksas, porgandites ja spargelkapsas, või siis oomega-3 rasvhappeid, mida leidub enim kalas, pähklites ja taimeõlides.

Kuivade silmadega on sagedamini hädas ka kontaktläätsede kasutajad.

Pisarad kaitsevad silmi põletikutekitajate eest. Kui silmade kuivusele ei pöörata tähelepanu, võib see kahjustada silma pinda, kutsudes esile silmapõletiku, põhjustades sarvkesta pinna kulumist ja haavandeid ning lõppkokkuvõttes viia nägemishäireteni.

Tuleb meeles pidada, et nägemine mõjutab väga suuresti meie elukvaliteeti ja seda, kuidas me oma igapäevaeluga toime tuleme. Seega tasub silmade tervisele mõelda ja probleemide ilmnemisel nendega kohe tegelema asuda.

Tule küsi nõu apteegist!