Tänavu on Tallinna Kiirabil Adlase sõnul olnud üldse kokku 16 päikesepistejuhtumit, reeglina napsutanud inimestel, kes on päikese käes uinunud või siis väikestel lastel, kellel on pikaajalise õues viibimise tulemusel ilmnenud mõningad päikesepiste nähud.

Kiirabi töörütm Tallinnas on tavapärane. „Suvistes kutsetes domineerivad lõbutsemisega seotud juhtumid — traumad, krambid, sest ravimid on unustatud võtmata, alkoholi- ja vägivallajuhtumid,“ andis Adlas oma meeskonna tööst lühikese ülevaate.

Valga haiglast vastati Maalehe küsimusele kuumusest tingitud kutsete kohta, et kiirabi kutsed ja erakorralise meditsiini osakonda pöördumised kuumusega sagenenud ei ole ning meditsiinitöötajad teevad tavapärast tööd. Isegi krooniliste haigete pöördumiste arv pole palavuse tõttu kasvanud — kiirabikaartidelt sellekohaseid märkmeid ei leia.

Harjumaal, Lääne- ja Ida-Virumaal tegutseva Karell Kiirabi juhatuse liige Lenne Rätsep möönis, et neil oli kutseid nädalavahetusel siiski tavapärasest enam. Kui muidu on juulis päevas olnud keskmiselt 114 kutset, siis möödunud laupäeval oli 152 ja pühapäeval 129.

„Kuid see on pigem seotud sellega, et inimesed on toast välja tulnud ja liiguvad ringi, mitte kuuma ilmaga. Mõnda palavikukutset võib võib-olla liigse päikese käes viibimisega seostada, kuid üldiselt on põhjused ikka tavapärased. „Iiveldus, vererõhu tõus … joobes inimesi aitasime 13 korral,“ loetleb Rätsep juhtumeid.

Kuumakurnatus, mis kroonilisi haigusi põdevaid inimesi võib mõjutama hakata, saabub aga alles umbes nädalase kuumaperioodi järel. „Eks siis ole näha, kas ja mis juhtuma hakkab,“ ei soovi Raul Adlas praegu ennustada.

Möödunud nädalavahetusel sündis selle suve soojarekord — Jõgevamaal küündis õhutemperatuur 30,2 kraadini, kirjutab Delfi.

Kuna kõrgrõhuala püsib ning kuumad ilmad jätkuvad, on oluline järgida elementaarseid tervisesoovitusi: katta õues viibides pea mütsiga, panna selge heledad ja laheda lõikega riided ning juua piisavalt. Isegi siis, kui janutunnet pole, tuleb teadlikult vett tarbida. Kindlasti tuleb vee joomise osas jälgida ja suunata lapsi ning eakamaid inimesti.

Kui tekib ülekuumenemise tunne, tuleb minna varju ja jahedasse, panna märjad lapid otsmiku piirkonda ja kukla taha, juua jahedat vett ning jälgida enesetunnet — kui see läheb halvaks, helistage häirekeskusesse telefonil 112. Eriti ettevaatlikud peavad olema, hoolega vett jooma ja ennast jälgima inimesed, kes töötavad õues.