Kui juhtub, et puugi pea jääb sisse, siis jätkegi see sinna. Organism tõukab selle ise hiljem välja. Naha sisse jäänud puugi pead ise nõelaga torkima ja pead eemaldama hakata, traumapunkti või erakorralise meditsiini osakonda tormata pole mõtet. Perearsti vastuvõtulegi pole vaja minna.

Puhastage puugi kinnitumiskoht mingi desinfitseerimis­vahendiga.

Oma kehalt puuki leides peaksite esmalt mõtlema, kas olete end entsefaliidi vastu vaktsineerinud. Kui kaks süsti tehtud, on teil selle tõve vastu kaitse olemas ja muretsemiseks pole põhjust.

Kui aga olete vaktsineerimata, peate ennast vähemalt nädal aega jälgima. Kohe ei juhtu midagi. Vereanalüüse on mõtet teha alles teisel, isegi kolmandal nädalal pärast puugikontakti. Varem ei näita need midagi.

Kui puuk teid täna hammustas ja eemaldamise järel jäi sellele kohale väike punetav laiguke, on see tavaline nahaärritus. Muretsema peaks hakkama, kui 7–10 päeva pärast hammustust märkate, et roosakas laik tasapisi kasvab. Siis tuleks arsti poole pöörduda, et välja selgitada, kas tegu võib olla algava puukborrelioosiga.

Rohkem praktilisi lugusid sellest, kuidas looduses ja loodusega koos toime tulla, loe ajakirjast Maaleht Looduses.

Ajakiri ilmub kord kolme kuu tagant, seega aastas näeb ilmavalgust neli numbrit. Mahukas 68-leheküljeline ajakiri on saadaval vaid üksikmüügis, makstes kõigest 2,99 eurot. Tellida seda ei saa.

Uuest ajakirjast võiks saada asendamatu sõber Maalehe austajate lugemislaual, samuti kõigi nende, kes peavad au sees Eestimaa kaunist ja vaheldusrikast loodust, kellele meeldib matkata, kalastada, seenel ja marjul käia või lihtsalt niisama metsade-nurmede keskel aega veeta.