Onkoloog: "See, et töödeldud liha suurendab vähiriski, pole mingi uudis."

 (10)
Märjamaa lihatööstus
Foto: Ilmar Saabas

Maailma Terviseorganisatsiooni värske aruanne lisab senituntud olulisematele vähktõveriskidele ehk suitsetamisele, alkoholi tarbimisele ning asbesti ja arseeniga kokkupuutumisele ka punase ja töödeldud liha tarbimise. Kas liha söömisel on nüüd kriips peal?

"See, et töödeldud liha suurendab vähktõve riski, pole mingi uudis," sõnas Eesti Vähiliidu meditsiininõunik, staažikas onkoloog Tiiu-Liis Tigane rahvusvahelise vähiuuringute keskuse (IARC) aruande kommentaariks.

"Liha töötlemisel lisatakse sellele küll nitraate, küll muid aineid, et see parem välja näeks ja ka kauem säiliks," nentis ta Õhtulehele. Miks vanadest teadmistest praegu ülemaailmne paanika tekkis, ei oska Tigane täpselt öelda.

Tema sõnul on võtmeküsimuseks liha töötlemise viis ehk sööma peaks võimalikult puhast liha, soovitatavalt ise valmistatuna. Kõige tervislikum on liha süüa kas keedetuna või hautatult.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare