Tšilliga surmale vastu: teravad toidud parandavad tervist



Tšilliga surmale vastu: teravad toidud parandavad tervist
Foto: MorgueFile

Äsja ilmunud suures edasivaatavas uuringus leiti seos tšillipipra söömise ja suremuse vähenemise vahel.

Vermonti ülikooli meditsiiniprofessor Benjamin Littenberg ja üliõpilane Mustafa Chopan analüüsisid enam kui 16 000 ameeriklase kuni 23 aasta tervise- ning muid andmeid. Selgus, et teravamaitseliste toitude eelistajate seas oli 13 protsenti väiksem suremus, peamiselt südamehaiguste või rabanduse tagajärjel.

Põhjused, miks piprad suremist edasi lükkavad, pole endiselt kuigi selge, kuid uuringu autorid leiavad, et selle mõjuga võivad olla seotud TRP kanalid, mis on peamised teravate toimeainete, näiteks kapsaitsiini (tšillipiparde põhilise komponendi) retseptorid.

Uuringu autorid usuvad, et tšillipipar võib olla tervislik toidulisa.

Allikas: ERR Novaator

Loe lisaks värskes Maalehes ilmunud lugusid!

Loe lisaks Liitu uudiskirjaga
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare