Alkohol – maksa suurim vaenlane

Dr Triin Remmeli sõnul on kaasasündinud maksahaigusi õnneks vähe. Raskemaks on neist kindlasti sapiteede kaasasündinud atreesia, mis teatud etapil vajab maksasiirdamist. Ka geneetilised haigused, näiteks vaseladestushaigus (Wilsoni tõbi) on haruldane. Harvematel juhtudel tulevad kõne alla viiruslikud (C-hepatiit) ja autoimmuunsed maksahaigused.

Tohtri sõnul mõõdetakse maksa tervist nn maksaanalüüside alusel, mida määratakse veeniverest. Sagedasemad analüüsid on aspartaataminotransferaas (ASAT), alaniinaminotransferaas (ALAT), gamma-glutamüültransferaas (GGT), aluseline fosfataas (ALP) ja bili­rubiin.

“Kui maksarakk on katki, siis tõusevad seerumis esimese kahe analüüsi väärtused. Sageli on vaja aga teha mitmeid analüüse, et leida maksahaiguse põhjuslik faktor (hepatiidiviirused, ainevahetuslikud markerid, autoantikehad jpm),” selgitab dr Remmel.

Arst soovitab meestele, kes tahavad kaitsta oma maksa, tarbida võimalikult vähe alkoholi (mitte üle 20 grammi absoluutse alkoholi päevas), olla normkaaluline, sportlik ning hoiduda riskikäitumistest.

Maks tahab tervislikku toitu

Paljudel juhtudel ei pruugi olla mingeid sümptomeid maksahaigusest, kuid vahel võivad maksahaigusele viidata isutus, silmavalgete kollakus, heledavärviline väljaheide või valu paremal küljel.

“Kahjuks ei anna maks ise valuga või mingil muul viisil oma algavatest probleemidest märku. Seetõttu võib kuluda üsna pikk aeg enne, kui selgub, et maksale on liiga tehtud,” ütleb toitumisnõustaja Egle Koppel. Seetõttu peavad tihti nahk, soolestik, neerud, kopsud ja teised organid hätta jäänud maksa töö üle võtma. See koormab ka nende tööd ning mitmesugused sümptomid võivad ilmneda üle kogu keha.

Ülekoormatud maksa tunnusteks võivad olla nahaprobleemid, allergiad, migreen, refluks, sapi- või neerukivid, pidevad külmetushaigused ehk madal immuunsus, unehäired, ülekaal.

See on vaid osa pikast loetelust, mille ilmnemisel võib mõelda maksa tervislikule seisundile. Ka kõrgenenud vererõhk ja kolesteroolitase ning probleemid veresuhkruga võivad anda märku sellest, et maksa kui organismi kaitseliin vere kaudu levivate infektsioonide eest on nõrgenenud või hoopiski alla andmas.

Egle Koppel lisab, et pikka aega kestev maksa ülekoormus võib soodustada maksahaiguste teket. Inimestel tuntakse ligi sada maksa haiguslikku seisundit, mille täpseid tekkepõhjusi pole teada. Osa neist on ravitavad ja ennetatavad, kuid osa paraku mitte.

“Mõningaid maksahaigusi seostatakse pikka aega kestnud ebatervisliku eluviisi ja kehvade toitumisharjumustega. Pikaajaline narkootikumide, alkoholi, mõnede ravimite ja muude toksiliste ainete tarbimine kahjustab maksarakke,” ütleb Koppel. Seetõttu võivad alkoholist hoidumine, tervislik toitumine, piisav liikumine ja normaalse kehakaalu säilitamine tugevdada immuunsust ja vähemalt osa maksahaigusi ennetada või varajases staadiumis ka ravile kaasa aidata.


TASUB TEADA

Maksahaigused

  • Maksa rasvumine ehk steatoos, rasvhepatoos: triglütseriidide ladestus maksas, millest võib areneda organi fibroos või tsirroos. Põhjusteks alkoholi liigtarvitamine, rasvtõbi, suhkruhaigus.
  • Hepatogestoos: sagedamini seotud mitmikraseduse või varempõetud maksahaigustega.
  • Hepatomegaalia ehk maksasuurenemus: seotud alati haigustega, nagu näiteks verevoolu häired (tromb) või verehaigused (sirprakuline aneemia), samuti sapi tootmise ja ringluse häired.
  • Maksalutikad ehk lamblioos: nakatumine mustuse ja saastunud toiduainete kaudu lamblia tsüstide sissesöömisel, mõnikord ka joogiveega. Võimalik ka otsene nakatumine inimeselt inimesele.
  • Kollatõbi ehk viirushepatiit A: nakatutakse saastunud vee või toiduga, ka otsesel kontaktil nakatunud inimesega.
  • Viirushepatiit B ja C: nakatutakse vere ja teiste kehavedelikega kaudu. Umbes 10%-l nakatunutest muutub haigus eluaegseks krooniliseks maksapõletikuks.
  • Maksatsirroos: maksarakkude kärbumine ning sidekoelise asendumine, sagedasemaks põhjuseks on alkohoolne maksahaigus.
  • Maksavähk: riskiteguriks on alkoholi või B-hepatiidi tagajärjel tekkinud maksatsirroos.

Allikas: www.inimene.ee


Maksa puhastav tee

  • 2 tl võilillejuurt
  • 2 tl läiklehise mahoonia juurt
  • 1 tl ingverijuurt
  • 1 tl lagritsajuurt
  • 3 kl vett

Pane taimed ja vesi kaanega nõusse, kuumuta keemiseni. Hauta seejärel tasasel tulel 15 minutit. Kurna. Joo 3–4 klaasi päevas.

Allikas: kunksmoor.com