Kui oled sündinud aastal 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965 või 1967, tule ja osale 2017. aasta jooksul rinnavähi sõeluuringus. Kõigi ravikindlustatud naiste uuringu eest tasub haigekassa.

Miks osaleda rinnavähi sõeluuringus?

Enamasti pöördutakse arsti juurde rinnavähi kahtlusega, kui rinnast avastatakse n-ö tükk. Lisaks sellele tuleks tähelepanelikult jälgida teisi ohumärke: muutunud rinnakuju, laikude teke, rinnanibu sissetõmme, eritis rinnanibust, kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine. Selliste sümptomite ilmnemisel pöördu kindlasti arsti poole.

Rinnavähki saab avastada enne, kui kasvaja on endast märku andnud ja organismis levima hakanud. Sõeluuringute käigus kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia on üks võimalus.

Rinnavähi varajane avastamine on ülioluline, sest võimaldab alustada ravi õigel ajal. Varakult avastatud rinnavähk on paremini ravitav ning võimaldab vajadusel kasutada rinda säästvaid ravi- ja operatsioonimeetodeid.

Mammograafia- uuring

Mammograafiauuring on röntgeniülesvõte rindadest. Väikese kiirgusdoosiga mammograafia on ohutu. Aparaadi juures asetab radioloog uuritava rinnad kordamööda kahe lameda plaadi vahele ja teeb pildid kummastki rinnast. Protseduur võib tunduda veidi ebamugav, kuid pole valus. Kui see siiski valu tekitab, teavita õde või arsti.

Ülesvõtte tegemise ajal on äärmiselt oluline paigal püsida – see tagab pildi parema kvaliteedi. Tehtud röntgeniülesvõtteid hindavad kaks radioloogi, et veenduda tulemustes ja tagada sõeluuringu kvaliteet.

Uuringupäeval mine valitud raviasutusse veidi varem. Võta kaasa isikut tõendav dokument. Kuna uuringul tuleb end vööni lahti riietada, vali mugav rõivastus. Uuringupäeval ära kasuta ka deodoranti, kehapuudrit või kehakreemi, sest need võivad mõjutada röntgenipildi kvaliteeti.

Naised, kelle menstruaal-tsükkel muudab rinnad tundlikuks, võiksid minna uuringule tsükli 5.–15. päeval – siis on rinnad vähem hellad.

Kuhu osalemiseks pöörduda?

Naistele, kelle sünniaasta on käesoleval aastal sõeluuringule kutsutavate seas, saadab vähi sõeluuringute register nimelise kutse. Et kutse saadetakse rahvastikuregistris olevale postiaadressile, ei pruugi inimesed, kelle tegelik elukoht rahvastikuregistris oleva postiaadressiga ei ühti, kutset saada. Seetõttu on äärmiselt oluline andmeid riigiportaalis Eesti.ee aeg-ajalt kontrollida.

Koos paberkutsega saadetakse ka elektroonne kutse naise E-tervise patsiendiportaali saatekirjade lahtrisse. Pärast kutse saamist vali tervishoiuasutuste hulgast sobivaim ja registreeri end uuringule. Rinnavähi sõeluuringul saab osaleda ka mööda Eestit liikuvates mammograafiabussides, mille liikumisgraafikud on samuti kutsel kirjas.

Uuringutulemused tehakse teatavaks paari päeva jooksul. Vastavalt kokkuleppele edastatakse kirjalik vastus e-posti teel või paberkandjal soovitud aadressile. Kui sind kordusuuringule kutsutakse, ei tähenda see automaatselt rinnavähki. Enamasti soovitakse veenduda esmase uuringutulemuse täpsuses.

Uuringul osalemiseks ära jää kutset ootama. Kui sinu sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas, helista kohe kõige sobivamasse tervishoiuasutusse. Registreerumisel kontrollitakse ka sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust.