Kas keegi niisuguste asjade üle arvestust peab ja neist ühiskonda teavitab?

Edasi. Küsimused keskkonna-ametitele ja riigikogule on andnud niisugused vastused: 1) kõik on korras, loodus on meil kaitstud ja 2) omavalitsuse otsus on alati õige! (isegi riigikogu ei saa sellist otsust vaidlustada!) President aga vaikib ...

Omavalitsuse otsus on alati õige! -- näiteks selline otsus: "Elamute ehitamine Põhja-Eesti klindi servale on õige!" Miks on see otsus õige? Sellepärast, et see on MEIE otsus! Meie, kes me oleme valitud juhtima oma valla elu!

Mida tähendab eelnimetatud otsuse elluviimine tuhandeid aastaid klindi serval elanud elustikule ja elupaikadele? Mida tähendab see inimestele, kes elavad klindi piirkonnas?

Esimestele tähendab see hävingut -- looduslike elupaikade asendamine tehismaastikuga hävitab enam-vähem kõikide elustikuliikide asurkonnad (sh kaitsealuste taimede, roomajate jt omad).

Teistele tähendab see koduümbruse rahu kadumist. Suurenev asustustihedus maakohas tähendab müra, õhu- ja veesaaste, erinevat liiki häirimiste ja ohtude kasvu. Enam ei ole kohta, kus rahulikult viibida looduses koos kõige sellest tulenevaga, sh inimeste tervis ja vaba liikumine. Maakoht on siis ju muudetud linnaks!

Kaitsealuste taime- ja loomaliikide hävitamine valla otsuse läbi tähendab seda, et valla juhtidel on lubatud rikkuda Euroopa looduskaitse seadusi ja põhimõtteid. Sel juhul tuleks nad anda Euroopa kohtu alla! Kes seda teeks!

Võtame ühe näite. Oletame, et ühes vallas on nn "arendajaid" (kelle huvi on ehitada loodusesse "maju, teid ja muid") kokku kümmekond inimest. Samas vallas on aga mitte-arendajaid elanikke (kes on huvitatud looduse säilimisest oma kodude ümbruses) kokku sadakond inimest. Kui kõik need inimesed lähevad valimispäeval valima-hääletama, siis kelle hääled võidavad? Kas nende omad, kes soovivad loodusväärtusi ja koduümbruse rahu säilitada? (neid on ju palju rohkem).

Kuidas aga on juhtunud nõnda, et paljudes valdades on võimul hoopis looduse hävitajad? Mis mänge on inimestega (s.t valijatega) mängitud, et nad on valinud oma koduvalda juhtima valed inimesed?