Vallavanem Kalev Laast on sõlminud lepingu AS Lahevesi’ga koolile haldusteenuse osutamiseks, mille alusel tasub kool igal kuul ettevõttele 859EUR haldustasu. AS Lahevesi on aga hooldustasu sees olevate teenuste eest esitanud koolile täiendavaid arveid ning mitmetele AS Lahevesi poolt vahendatud tegelike teenuse osutajate poolt esitatud arvele on lisatud ligikaudu 25%. Ainuüksi 2012 suvel tehtud ühel kooli remondiga seotud arvel on remondi teostaja ja AS Lahevesi poolt koolile esitatud arvete vahe ligikaudu 3300EUR, väidab Siiri Antsmäe.

Laulasmaa kooli eelarve juures on tegemist äärmiselt suurte summadega, mistõttu tuli direktoril mitmel juhul kooli eelarvet muuta vähendades õppevahendite eelarvet halduskulude kasuks.

Hoolekogu lükkab vallavalitsuse süüdistused ümber

Kõigi Keila Vallavalitsuse poolt esitatud süüdistuste osas puuduvad nii tõendusdokumendid kui vallavalitsuse poolt läbiviidud analüüsi või juurdlust tõendavad dokumendid. Kooli direktorile ei suudetud kahe aasta jooksul koostada ametijuhendit, vallal puudub hangete kord ning lähetuste puhul ei ole talle kordagi esitatud lähetuskorraldusi.

Valla poolt esitatud süüdistused ei vasta tõele:

  •  Koolile ja lasteaiale mööbli ostmisel direktori ei osalenud ning sellega tegelesid majandusjuhataja ja lasteaia juhataja.
  •  Kooli personal tasus toitlustamise eest ise valla poolt esitatud arvete alusel. Ka kohvi osas tasusid õpetajad igapäevaselt arvete alusel.
  •  Laulasmaa Koolis ei ole kunagi nõutud õpilastelt raha õpetaja puudumise ajal tundide asendamise eest, osalustasu on kogutud lapsevanemate heakskiidul täiendavate huvitegevuste eest.
  •  Prantsusmaa reisi osas tasus direktori sarnaselt kõigi teiste reisil osalenutega haridusasutuste külastamise väliste tegevuste ja toitlustamise eest ise.

Keila Vallavalitsus pole esitanud ei hoolekogule  kuu aja jooksul ühtegi tõendusmaterjali, millest tulenevad nende poolt esitatud väited. Laulasmaa Kooli õpetajad on esitanud Keila Vallavalitsusele kirjaliku pöördumise, milles mõistavad hukka direktoriga põhjalikult kaalutlemata, fakte kontrollimata, isiklikel emotsioonidel põhineva lepingu lõpetamise.

Laulasmaa Kooli õpilaste vanemad ja kogukond on koostanud avalduse haridus- ja teadusministeeriumile, haridusametile ja Harju maavalitsusele taotlemaks järelevalvemenetluse algatamist Keila vallavalitsuse käitumise osas. Keila vallavalitsus seevastu ei ole tänase seisuga korralisel puhkusel olevatele õpetajatele välja maksnud puhkuserahasid.

IRL otsustas Keila vallavanema erakonnast välja arvata

Ka IRLi Harjumaa piirkonna juhatus otsustas 3. juunil toetada IRLi Keila valla osakonna otsust teha IRLi eestseisusele ettepanek arvata Keila vallavanem Kalev Laast erakonnast välja. IRL pressiteate kohaselt tingisid juhatuse otsuse vastuolud, mis ilmnesid, kui Laast otsustas vabastada Laulasmaa kooli direktori ametist. Vallavanema käitumine on vastuolus nii kooli hoolekogu kui suurema osa lapsevanemate arvamusega antud küsimuses. IRLi Harjumaa piirkonna juhatuse koosolekul ei andnud Laast juhatuse jaoks ammendavaid selgitusi koolijuhi tagandamise asjaoludest, mistõttu otsustati teha eestseisusele ettepanek Laast erakonnast välja arvata.

Uut direktorit otsitakse 10 päeva jooksul

Keila Vallavalitsuse poolt välja kuulutatud uue direktori leidmise konkurss kestab 10 tööpäeva. Niivõrd lühikese aja määramine on muutnud lapsevanemad murelikuks, kas mitte ei ole uus koolidirektor juba olemas?

Kahe aasta jooksul on Laulasmaa Koolis muutunud väga palju. Reeli Simansoni käe all on Laulasmaa Koolist saanud kindla sihiseade ja omapäraga kool, mille üle tunnevad uhkust nii kooli õpilased, töötajad, lapsevanemad kui ka valla elanikkond. Tänu lapsevanemate usalduse kasvule on laste arv kasvanud kahe aastaga niivõrd, et koolimaja on väikeseks jäänud. Tänu kaasaegsetele töövahenditele on paranenud õppe- ja töötingimused, kooli õpilaste poolt erinevatel olümpiaadidel osalemise on 2012/2013 õppeaastal varaseimast suurim. Samuti võimalused kohalike elanike huvitegevuseks ning kogukondlikuks läbikäimiseks. Tugevnenud on koostöö lastevanemate ning kogukonnaga, mis on loonud õpilastele uusi võimalusi õppetööks, huvihariduseks ja sportimiseks. Kooliga teevad meeleldi koostööd kohalikud ettevõtted ning teised haridusasutused. Arvukate projektide kaudu on kool saanud nii materiaalset tuge kui loonud põnevaid võimalusi õppe- ja kasvatustöö mitmekesistamiseks piiratud eelarveliste vahendite tingimustes. Koolis on korraldatud erinevaid laagreid ja õppeainenädalaid.

Laulasmaa Kool seisab koolitöös iga päev silmitsi probleemiga, kuidas kooli napi rahakotiga teha oma tööd maksimaalselt hästi. Keila Valla rahaline kitsikus peegeldub teravalt kooli eelarves. Reeli Simanson on olnud loov ja leidlik projektide koostamisel, sihtotstarbeliste annetuskampaaniate algatamises ning kooli partneritega koostöö korraldamisel. Sel viisil on soetatud õppetöö tarvis mitmesuguseid vahendeid, mida omavalitsus ei suuda koolile pakkuda. Ilma nimetatud ettevõtmisteta ei oleks meie kooli lastel uisu- ega suusabaasi ega käiks kõik kooli õpilased tasuta ujumistundides. Reeli Simansoni eestvedamisel on loodud õpilaste motivatsioonifond, mis on võimaldanud regulaarselt tunnustada õpilasi heade õpitulemuste ja kiitust vääriva käitumise eest.

Keila vallavalitsuse süüdistusi direktorile loe SIIT.