„See lehvis seal kolm päeva. Reedel tõmmati, laupäeval oli üleval ja pühapäeval ja esmaspäeval.“

Puusepp informeeris Pärnaõue talus lehvinud lipust politseid.

Kolm päeva mastis

„Laupäeval sain ma politseist noomida, nad ütlesid, et pulli võib ikka teha,“ jutustab ettevõtja.

„Ma ütlesin, et punase lipu kõrval seisab ju politseiauto. Kuidas selline asi üldse võimalik on! Aleksander Vilinurm on ise veel kaitseliitlane ja tõmbab oma majale punalipu üles. Kus kohas on siin Eesti vabariik?“

„Oleneb, millises kontekstis sa seda võtad,“ ütleb teine Veelikse talumees Ain Iloste. „Kui sa vaatad sellel taustal, mis praegu Ukrainas toimub, siis teeb meele mõruks.“

Veelikses teavad kõik, et Vilinurm on ukrainlane.

„Kui on nali, siis kaua üks kaitseliitlase nali kestab?“ küsib külamees. „Head naljad need kaitseliidu naljad - punane lipp üles tõmmata.“

Ilostet, nagu ka teisi külainimesi häirib, et kõik see toimub kaitseliitlase majas, kelle politseinikust abikaasa kõike seda kolm päeva rahulikult pealt vaatas.

„Kui ta kodus asjadest aru ei saa, kuidas ta siis muudest asjadest saab,“ imestab Iloste.

„Kui tal kodus pidustused on, siis alati lehvib majal punalipp,“ jutustab kolmas külaelanik.

„Eelmisel aastal lehvis see 23. veebruaril. Mingil ajal lehvis see ka oktoobris tema sünnipäeva ajal. Ma sõidan iga päev tema majast mööda,“ seletab mee, kes oma nime avaldada ei soovi.

Ka tema informeeris politseiniku majal lehvivast punalipust politseid.

Eriti häirib teda asja juures see, et punalipu heiskaja kuulub koos temaga kaitseliitu. „Niisugune mees tuleb välja visata,“ põrutab mees. „Ta kahjustab kaitseliidu mainet.“

Sõltub, kuidas võtta

Maalehe küsimuse peale, kas see on normaalne, kui kaitseliitlane, kelle abikaasa on politseinik, laseb punalipul oma maja sarikatel lehvida, jääb punalipu heisanud Aleksander Vilinurm mõttesse.

„Kuidas seda nüüd võtta.“

„See oli puhtalt nali,“ teatab Vilinurm hetk hiljem.

„Mingisugusest meelsusest siin juttu ei ole, absoluutselt. See on nali," vannub mees, kelle isa oli ukrainlane, ja välistab külarahvast vaevava küsimuse, nagu püüaks ta samamoodi toimida, nagu täna Ida-Ukrainas tehakse.

„Ma olen Tali kaitseliidu asutajaliige,“ rõhutab Vilinurm.

Vilinurme sõnul ei heisanud punalipu tema uue maja sarikatele mitte tema, vaid ehitusmehed. Samas rõhutavad külamehed, et punalipp on Vilinurmede majal korduvalt ka varem lehvinud.

„Abikaasale see ei meeldi,“ tunnistab Vilinurm.

„Meil oli sel teemal temaga tõsine jutuajamine. Ta ütles et see heidab temale halba varju, tal võib sellega probleeme tekkida.“

Ülemkonstaabel Malle Vilinurm, kelle ametiauto rahulikult punalipu all seisis, on ajakirjanikuga telefoni teel suheldes tõrges.

„Ma ei tea, kes te olete. Kui teil on probleeme ja küsimusi, siis palun esitage need meie pressiesindaja kaudu. Te võite öelda, et olete Toomas Hendrik Ilves, ma ei näe teid."

Politsei taunib punalippu

Maalehe küsimuse peale, kuidas tema isiklikult sellisele asjale vaatab, teatab piirkonnavanem, politseikomissar Rauno Lensment: „Ma pikemalt sel teemal ei peatuks.“ Ja pakub, et kohtuks ajakirjanikuga Pärnu politseimajas. „Räägime siis nelja silma all. Telefonis ma selliseid kommentaare ei anna."

„Mis punalipp seal oli?“ küsib komissar siiski.

„Eesti NSV oma.“

„See nagu karistatav ei ole,“ teatab võimuesindaja seepeale.

„Sõltumata sellest, et antud tegu polnud süütegu, häiris see tegevus kohalikku kogukonda ja selle tegevusega on võimalik seostada politseiametnikku, siis peame me seda taunimisväärseks,“ tunnistab aga Lääne prefektuuri korrakaitsebüroo juht Kalvi Almosen.

„Riigiteenistujatena peame arvestama, et meie tegevus on kõrgendatud tähelepanu all ja me peame olema eeskujuks teistele. Me peame vältima negatiivses vaates mitmetitõlgendavust,“ rõhutab major.

Almoseni sõnul sai politsei Eesti NSV lipu lehvimisest 27. aprillil.

"Tegemist ei ole seaduse mõttes õigusrikkumisega, mis on karistatav. Asjaolude selgitamisel põhjendati politseile, et tegemist oli mõtlematu teoga ja lipu heiskamisega ei väljendatud meelsust, vaid tehti lipu heiskajate poolt kohatut nalja," teatakse politseist.

"Selgus ka, et konkreetse majapidamisega on seotud Lääne prefektuuri politseiametnik, kuid tema polnud lipu heiskamisega isiklikult seotud. Teole juhiti kohe tähelepanu ja lipp võeti hoone omaniku poolt maha meie teadmiste kohaselt 28. aprillil.“


KOMMENTAAR

Kaitseliidu pealik: mis sellel kaitseliiduga pistmist on ?

„Ma küsiks mis sellel kaitseliiduga pistmist on,“ küsib kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik major Tõnu Miil Maalehe uudise peale, et üks nende liige heiskas oma maja sarikatel kolmeks päevaks punalipu.

„Mina ei viska põhimõtteliselt kedagi kaitseliidust selle pärast välja, kui kellegi naabrimees ütleb ajakirjanduses, et keegi teeb midagi valesti,“ rõhutab 1500pealise Pärnumaa maleva juht.

„Otsuse teeb malevkonna juhatus. Täna pole malevkonna juhatusele antud võimalust asja arutada. Kogu Eesti rahvale on teada antud, et kaitseliitlane teeb midagi ja isegi pildid on üles pandud.“

Mundriau kaitsev kaitseliidu pealik näeb asja taga kahe naabrimehe omavahelist vaenu, kellest üks kahetsusväärselt ajakirjanduse poole pöördus.

„Väga inetu on ise mitte kaitseliidu liige olles rõhutada, et kaitseliidu liikmel on selline lipp üleval. Mina tean, et kaks meest ei saa omavahel mitte grammigi läbi. Mehed klattigu omavahel, mis nad sellesse kaitseliitu kisuvad,“ pahandab kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik.

Kuid samas rõhutab: „Kaitseliitlane nii ei tohiks teha.“

„Minu arvates see nali väga ilus ei ole ja väga hästi välja ei kukkunud. On väga kahetsusväärne, et selline asi on juhtunud, sellega määritakse kaitseliidu nime. Kindlasti me arutame seda asja,“ lubab Pärnumaa kaitseliidu pealik.