Viimasest keskkonnaprogrammi taotlusvoorust toetati kokku üheksat eterniidikogumisega seotud projekti, millega plaanivad taotlejad kokku likvideerida ligi 400 tonni eterniiti. Toetust said teiste seas näiteks Valgamaa Omavalitsuste liit, Põlva vallavalitsus ja ka Võru linn. Rahastatud projektidega saab tutvuda KIKi kodulehel.

Eterniidi kui asbesti sisaldava jäätmete käitlemisprobleem on teravalt tõstatunud viimastel aastatel, mil aina rohkem nõukogudeaegsetest eterniidikatustest vajavad väljavahetamist. Nõuetekohase käitlemisega välditakse eterniidis sisalduva asbesti jõudmist õhku ning sealtkaudu inimeste kopsudesse. Asbesti puhul on tegemist mürgise, tervist kahjustava ainega.

KIK toetab eterniidikogumist ohtlike jäätmete alamprogrammist. Alates keskkonnaprogrammi uuest taotlusvoorust on eterniidijäätmete kogumine ja käitlemine ohtlike jäätmete kogumiskohas või jäätmejaamas ka toetuste jagamist reguleerivas määruses eraldi välja toodud. Sellega soovib KIK pöörata eterniidijäätmetele suuremat tähelepanu ning julgustada kohalikke omavalitsusi nende käitlemiseks toetusi taotlema.

Keskkonnaprogrammi uus taotlusvoor on avatud 21. augustini.