Hiiumaa poiss langetas matil nimekaid vastaseid talupojatarkuse ja -sitkusega. Sest kuidas muidu eestlane oma 112kilose kehakaaluga ligi 120kiloste meeste vastu sai? Ikka kiiruse ja vastupidavusega, millele alusmüür laotud noorukina talutöödel.

Nabi kodu – Põldmäe talu – asub Pühalepa vallas Hilleste külas.

“Talukoht ei ole suur, aga maatöö ei lõpe kunagi. Kuigi loomi meil praegu enam pole. Väiksena tuli aga kõike teha: põllult kive korjata, metsas puid teha, peenraid rohida, heina teha… Ühesõnaga kõike, mida talus tegema peab,” kirjeldab Heiki aega, kui ta veel kohalikus koolis õppis.

Kõige enam oli meeltmööda metsatöö. “Puid lõhkuda ja koormasse loopida oli hea, sellega sain päris hea treeningu.”

Heiki usub nüüd, et just need aastad, mil ta vanemate kõrval pidi kõiki füüsilisi töid tegema, andsid talle hea kehalise põhja. Panid aluse tänastele tegudele.

Noor vana diiselmootor

Medalivõidupäeva järgsel hommikul tunnistas Nabi olümpiaküla väravas, suur hõbedane medal kaelas: “Raske öö oli, ei saanud sugugi magada. Emotsioone oli liiga palju.” Seega: ei ole kerge võita, aga ei ole ka kerge võiduga harjuda.

“Heiki on nagu vana diiselmootor. Käima saamisega läheb aega, aga kui vedama hakkab, siis tiksub hästi,” iseloomustab Londoni mängudelt Eestile esimese medali võitnud Heiki Nabit tema treener Henn Põlluste.

Londonis tiksus see mootor aga sedavõrd hästi, et tõi Eesti maadluses olümpia medaliriikide hulka tagasi pärast 1936. aastat. Siis maadles finaalis Kristjan Palusalu, nüüd siis Heiki Nabi (nii väga, kuidas me seda kulda Eestile ka ei tahaks, tõi Johannes Kotkas Helsingis selle ametliku arvepidamise järgi siiski Nõukogude Liidule).

Kui Palusalu maadles Berliinis otsustavat kohtumist Kreeka-Rooma maadluses sakslaste ebajumala Kurt Hornfischeriga, siis Nabil tuli 76 aastat hiljem vastamisi minna musta mehega nn vabaduse saarelt.

Kuubalane Mijan Lopez Nunez oli väga kõva pähkel: olümpiakuld Pekingist ja lisaks veel neljakordne maailmameister.

Nabi pani vägevale kuubalasele visalt vastu, ei loovutanud püstimaadluses ainsatki punkti. “Ma ennast maha ei tee, sest võitlesin lõpuni,” olid Heiki esimesed sõnad finaalmatšilt tulles. “Olen vist kergemaid mehi, kes raskekaalu olümpiafinaalis viimastel aegadel maadelnud. Usun, et maadlesin väärikalt.”

Lisakonkursiga spordikooli

Kõik võinuks aga olemata olla, kui Hiiumaa koolipoiss poleks silma jäänud kunagisele N Liidu tšempionile Tiit Madalveele.

“Tänu temale spordi juurde sattusin. Maadlus mulle meeldis, aga ma ei teadnudki, et Hiiumaal seda kusagil treenida saab. Madalvee aga õpetas poisse omal algatusel ja nii ma selle ala juurde sattusingi. Vist neljandas klassis,” meenutab Nabi, kes juba siis oli piisavalt tugev poiss.

Madalvee oli ka see, kes nägi Heikis suurt väljavaadet ja soovitas tal 2001. aastal pärast põhikooli lõpetamist Tallinna Audentese spordikooli minna.

Sisseastumiseksamid olid teistel juba ammu tehtud, kui Heiki pealinna jõudis. Aga eestkõneleja Madalvee rääkis suure linna maadlustreeneritega ja Heikile anti lisavõimalus. Ta sai kooli sisse, küll mitte Kreeka-Rooma, vaid vabamaadluse klassi.

Aasta sai ta treenida Kristjan Saare juures, siis otsustati, et vabamaadlusega enam koolis ei tegelda. Nii et pärast kümnendat klassi oli alles pealinna tulnud poisi seis selline, et mine või Hiiumaale tagasi.

“Kreeka-Rooma klass oli andekaid poisse täis ja mul polnud kuhugi minna. Tänu kadunud Meinhard Niglasele võeti mind siiski Kreeka-Roomasse üle, sain spordikoolis jätkata,” kirjeldab Nabi. Varsti võttis andeka hiidlase enda hoolde Soomest edukalt treeneritöölt naasnud Henn Põlluste.

Hea juubelikingitus

Kui Heiki kuus aastat tagasi raskekaalus maailmameistriks tuli, peeti tema edu ootamatuks sähvatuseks. Sest järge ei tulnud. Kuus aastat medalipõuda panid mehe tahte ja vaimu proovile, lisaks veel Pekingi olümpiapiletist ilmajäämine.

Õnneks uskus mees endasse piisavalt. “Teadsin, et olümpia on selline võistlus, kus varasemad medalid ei maksa midagi. Et siin alustavad kõik puhtalt lehelt,” lausus ta.

Tulemus on ka suure juubeli vääriline. Sada aastat pärast Mulgimaa taluperest sirgunud maadleja Martin Kleini ajaloolist hõbemedalivõitu tuuakse Eestisse taas maadlushõbe.

Kleini saavutatuga oli praegune olümpiasangar hästi kursis: veidi enne Londoni poole teele asumist silmitses Nabi fotot esimese eestlasest medalivõitja sangarlikust maadlusest 1912. aasta Stockholmi mängudel ja ütles kindlalt, et on olümpiavõistluseks valmis.

Kui Heiki Nabi, hõbedane medal kaelas, koju tuleb, läheb ta seda kodukülla näitama. Medalivõitjad tulevad ju ikka veel maalt ja külast, mitte linnakividelt.

“Kahjuks saan viimasel ajal kodus vähest aega olla. Kogu aeg laagrid, sõidud ja võistlused. Ja kui ükskord koju jõuangi, ega siis vanemate aitamiseks enam suurt aega ei jäägi. Minust neil abi pole,” ütleb Nabi.

Et poleks kahtlust

Et maameeste eeldus ja väide veel kord tõestatud saaksid, põrutas Gerd Kanter teisipäeval oma hooaja parima tulemuse ning võitis pronksmedali. Kusjuures kuld jäi ketta kaugusele.

Õnneks on Kanteril see kõige kallim kuld juba vitriinis ja kui taas kõige kirkama jahtimine teda enam ei kirgasta, võib ta ketta kas või nurka heita.

Heiki Nabil on nelja aasta pärast, tubli kolmekümnesena, aga just paslik näidata, kuidas tööga tugevaks kasvanud mees kõigil vastastel selja prügiseks teeb.

Loe ka juhtkirja lk 4



ELUKÄIK

Gerd Kanter

- Sündinud 6. mail 1979 Tallinnas

- Abielus Liina Kanteriga

- Isakodu Vigala vallas Tiduvere külas

Haridus

- Vana-Vigala põhikool

- Pärnu-Jaagupi keskkool

- Tallinna Tehnikaülikooli Kõrgem Majanduskool, ärijuhtimise eriala, 2001

- Estonian Business School, magistriõpingud

Saavutused

- OM London 2012, pronks

- EM Helsingi 2012, hõbe

- MM Daegu 2011, hõbe

- MM Berliin 2009, pronks

- OM Peking 2008, kuld

- MM Osaka 2007, kuld

- MM Helsingi 2005, hõbe

- EM Göteborg 2006, hõbe

Treenerid

- Vesteinn Hafsteinsson, varem Ando Palginõmm, Uno Ojand


ELUKÄIK

Heiki Nabi

- Sündinud 6. juunil 1985 Kärdlas

- Abielus Egle Eller-Nabiga

- Tütar Renata

Haridus

- Suuremõisa põhikool

- Audentese spordi­gümnaasium

- Sisekaitseakadeemia

Saavutused

- OM London 2012, hõbe

- MM Guangzhou 2006, kuld

Treenerid

- Henn Põlluste, varem Kristjan Saar, Tiit Madalvee