Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilaini rääkis ajalehele Oma Saar, et lumesadu oli oodatud, aga säärases ulatuses oli see väikeseks üllatuseks ka ilmaennustajatele.

“Vedas teil,” naeris Merilain. Tema kinnitusel on tänu suurele lumehulgale tõenäosus, et jõulud tulevad Saaremaal sel aastal valged, üpriski suur.

“Sula on küll tulemas ja esimesena tabab see Saaremaad,” rääkis Merilain prognoosist, mille järgi peaks jõululaupäeva eelõhtul sulaks minema ja võib sadada ka vihma. “Aga seda lund on nii palju, et ega see kohe ära ei sula,” ütles Merilain.

Neljapäeva hommikul mõõdeti Sõrve jaamas lume paksuseks 41 cm, mis püstitas detsembrikuu rekordi. Eelmine lumerekord pärines aastast 1980, kui lume paksuseks mõõdeti 8. detsembril 24 cm.

Absoluutne maksimaalne lumekõrgus 59 cm mõõdeti Sõrves 2. veebruaril 1987. aastal. Uue-Lõve jaamas jäi lumerekord sel korral olemata, sest seal mõõdeti lume paksuseks 35 cm, sealne detsembrirekord on aga 44 cm. Vilsandil mõõdeti 21 cm lund, detsembri maksimaalne lume paksus on seal olnud 38 cm.