Toiduprofessor: Nautige, mida teile pakutakse!
Jõulud, see ülesöömise aeg, on kohe käes. Mida oma põhjatu isuga ette võtta?
Lahendus on lihtne - toitu tuleb hakata nautima juba enne selle suhu panemist. Täiskõhutunde tekkimiseks on tähtis ka see, mida näeme, haistame, tunneme. Kõike seda kokku nimetatakse orosensoorikaks.
Nautimise asemel hakkame me endale aga toitu lihtsalt sisse lahmima, sest pidupäeva esimene osa on kulunud kõiksugustele kiiretele askeldustele ning loomulikult on kõht õhtuks parajalt tühi. Nii söömegi end nõrkemiseni täis, surudes toidu neelust ettevalmistamatult makku.
Millal on õige aeg söömine katki jätta?
Lauast tuleb tõusta siis, kui isu on veel suur.
Seapraadi ja kapsaid ei saa ju pühade ajal söömata jätta.
Meie kujutluses on tõesti asjad, mis kindlasti peavad peolaual olema, aga unustatakse näiteks kala. Minu lapsepõlvemaal Muhus oli soolasiig läbi pühadeöö laual.
Verivorstita ei saa samuti läbi.
Praegusel ajal võib poest osta kõiki verivorsti komponente, seega pole raske vorstid ka ise teha. Samas on ka kauplustes pakutav valik väga suur ning erinev.
Mina soovitan vahelduseks teha hoopis kartuli- või kaalikavorsti. Ahjust läbi käinuna meenutavad need ülessoojendatud, pruunistatud kartuliputru.
Köögiviljavorstid tuleb valmistada toorest massist, millest on nõrutatud liigne vesi. Lisada maitseained, sibul, pannil kuumutatud pekk. Soolde surutuna jääb see kõik vorsti nägu.
Üldse on mu soovitus: jõuluroad valmistage ise ja võimalikult looduslikest toiduainetest. Kui leiate taldrikult vähemalt seitse värvi, on toit ka tasakaalus. Väga tervislik on kapsasalat, paar jõhvikat värviks ja maitseks juurde lisatud.
Aga külmutatud köögiviljad?
Julgen neid soovitada. Neis on hästi säilinud kõik toitained, maitse- ega säilitusaineid aga pole. Pealegi on nad suhteliselt odavad.
Kas glasuuriga piparkooke karta või mitte?
Piparkoogiajal tuleb süüa piparkooke. Ärge unustage, et tegu on ikkagi jõuludega. Ning glasuuri kogus, eriti toiduvärvide osa selles, on ju kaduvväike. Kindlasti on glasuuris toiduvärve hulga vähem kui M&Mi või Skittlesi kommides.
Küsimus pole seega piparkoogi glasuuri kahjulikes värvides või suhkru koguses, vaid selles, mida piparkoogi kõrvale juuakse. Kui selleks on suur pudel limonaadi, milles 8-12% suhkrut, siis on see kogus topelt üle lapse päevanormi.
Piparkoogisoovituses on siiski üks erand. Kuna glasuur on värvitud asovärvidega, võib see ülitundlikel lastel kutsuda esile soovimatu reaktsiooni.
Jõulud ja saleduskuur?
Salenejate üks väärarusaamu on, et süüa tuleb vähem. Mina soovitan aga muuta mitte toidu kogust, vaid valikut. Sealiha kõrval on ju palju teisi variante. Väga hea supi saab näiteks kalkunilihast.
Vahetage liigselt kaloreid sisaldavad toidud vähem energiarikaste vastu. Kartuli kõrvale, mis sisaldab rohkelt tärklist, pange potti keema ka mõni kaalikas või porgand. Olen pidanud aastavahetuse pidu kaalikavormi süües ja saanud koos maitseelamusega kätte kõik kaalikas peituvad vitamiinid!
Pannkooke ei pea samuti rasvaga tegema. Mina näiteks ei pane taina sisse suhkrut.
Pidev kaalumine tekitab stressi.
Meestel polegi tegelikult vaja kaalu osta, aitab püksirihmast. On ju kohe selge, kas tuleb uus auk teha või hakkavad püksid alla vajuma.
Samas ei maksa ainult toitumist muutes kaalu kiiret langust oodata. Appi tuleb liikumine. See on abiks ka siis, kui juurdevõtmise hirmust loobume kutsuvast magustoidust, mille perenaine on hoole ja armastusega valmistanud. Pigem sööge see toit, aga hiljem minge jalgsi koju. Nii kulutate energiat, toitained saate aga endale.
Käiakse teilt ka toitumisalast nõu küsimas?
Käiakse küll, kuigi sama hästi võiks inimesed ise asjad endale selgeks teha. Aga kui keegi soovib, et mina seda teeksin, eks siis püüan aidata. Kõik algab ju sellest, et teed endale selgeks, kui palju ja mida sa sööd.
Jõulude järel tuleb paljudel peredel seista silmitsi sellega, et rahakott võimaldab lauda üsna napilt katta.
Toite saab valmistada küllalt odavast toorainest. Oleme unustanud, kui maitsev ning toitev on supp. Ning valik on siin lai, ulatudes paarikümne minutiga valmivatest suppidest seljanka ning hartšoni.
Peaaegu unustanud oleme selle, kuidas maitseb tangupuder. Pealegi on seda lihtne ja odav sibula ning vähese lihaga maitsestada.
Vaheldust aitavad tuua vormiroad. Näiteks maitsevad lastele väga makaronid. Natuke hakkliha juurde ning maitsev roog ongi valmis. Vormiroogade kõrvale võib pakkuda kastet või lõigata hapukurki. Lihtne, odav, maitsev.
Et kõht korralikult täis saaks, ei tohi unustada ka magustoitu. Selleks võivad olla kas või ahjus küpsetatud õunad, aga ka lihtne kohupiimakook.
Äkki peaks siiski toidulisandeid juurde ostma?
Kui te juba toitu ei jaksa osta, siis lisandeid ammugi mitte. Pealegi on need suunatud sportlastele, mitte tavatarbijatele.
Kaks võimalust
Roog Kana riisi ja ananassiga
Sealiha kartuli ja kapsaga
- Tooraineid grammides 450 480
broiler 250 sealiha 200
riis 100 kartul 200
ananass 50 hautatud
juurviljasegu 10 kapsas 100
- Energia kcal 466 835
- Valgud g 62,6 46,1
- Süsivesikud g 41,9 39,6
- Küllastunud rasvhapped g 1,2 18,6
- Kolesterool mg 142 180
Allikas: www.terviseinfo.ee