Naise elu muutus, kui ta sattus kaheks kuuks vabatahtlikuna Makedooniasse, kus aitas korraldada teatrifestivali “Faces Without Masks”, õpetas vene keelt ja žongleerimist ning andis tantsutunde.

“Sain sajaprotsendiliselt oma võitlusvaimu tagasi,” on Irina nüüd, aasta pärast Makedoonia-kogemust veendunud. “Vabatahtlik töö andis mulle ja teistele elupraktikat, samuti saime palju keelepraktikat – inglise, vene ja isegi eesti keel arenes!”

Keevitajast näitlejaks

Irina Saburova oli varem õppinud ülikoolis slaavi filoloogiat, kuid jättis selle pooleli, kuna tundis, et valitud eriala pole siiski tema jaoks. Seejärel töötas ta kohvikus ja pisut aega ka Iirimaal, kuid siis ei õnnestunud pikka aega midagi leida.

Välja aitas Eesti UNESCO Noorte Ühendus (Estonian UNESCO Youth Association, EUYA), kes otsis töötuid noori, et saata neid Euroopa vabatahtliku teenistuse (EVS) programmi raames vabatahtlikeks.

Kuna 2010 oli üleeuroopaline vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise aasta, sündis EUYA otsus saata Makedooniasse just töötuid noori väga lihtsalt.

Palju tuli avaldusi just Ida-Virumaalt ja Tallinnast. Irina Saburovaga koos sõitsid Makedooniasse Andrei Gress (23), Vadim Osipenko (24) ja Maria Kuznetsova (20) – samuti emakeelena vene keelt kõnelevad eesti noored. Andreil ja Vadimil oli kutseharidus, kuid kriisi tõttu kaotasid nad töö. Maria pidi ülikooli pooleli jätma rahalistel põhjustel.

“Meie mõte oli saata vabatahtlikule tööle just neid, kellele oleks see suur väljakutse,” sõnab Anna Mossolova, EUYA büroo juhataja. “Uskusime, et projekt aitab neil natuke unustada oma kohalikke probleeme, näha, kui palju ilusat on maailmas ja panna neid ületama oma stereotüüpe. Näidata näiteks, et kui oled keevitaja, ei tähenda see veel, et sinust ei või saada näitleja.”

Mossolova sõnul teadsid nad noori Makedooniasse saates isegi väga hästi, et kuigi osana projektist pidid vabatahtlikud ka ise lavale astuma, ei pruugi neist noortest saada näitlejaid. Ja see polnud ka eesmärk – taheti ju hoopis anda noortele tagasi usk iseendasse, mis töötuna olles oli kõikuma löönud.

Anna Mossolova sõnul olid just poisid kehvas olukorras, näiteks Andrei Gress oli eelmise aasta kevadeks juba poolteist aastat töötu olnud. Samuti taheti noori motiveerida nägema elus teistsuguseid võimalusi.

Julgus viia unistused ellu

“Inimesed kardavad tihti, et nad ei saa olla sellised või teistsugused. Meid hoiavad tagasi kompleksid ja meie peas kujunenud stereotüübid,” ütleb Anna Mossolova. “Vabatahtlik töö on üks viis muuta mõtteid, mis hoiavad meid tagasi.“

Mossolova sõnul oli kohe, kui noored Makedooniast tagasi jõudsid, näha, kuidas nad on muutunud enesekindlamaks ja rõõmsamaks. Andrei astus Tallinna Tehnikaülikooli, Vadim leidis Soomes tööd keevitajana, Irina põrutas Euroopat avastama, ta elas-töötas mõnda aega Prantsusmaal ökokülas ja plaanib samuti sel aastal uuesti ülikooli minna.

“Ma soovitan vabatahtlikku teenistust ka teistele – saab jagada enda oskusi ja õppida palju uusi juurde,” on Irina Saburova veendunud ning tema suured silmad säravad soojalt. “Olgu neiks uuteks oskusteks Photo-shopi kasutamine, makaronide valmistamine, keelepraktika või teise riigi tundmaõppimine.”

Just vabatahtlik töö aitas Irinal mõista, et ta soovib oma elu siduda teatri ja kunstiga, andis talle julgust ja enesekindlust viia ellu oma unistusi.

Sel nädalal viibis Irina Saburova Euroopa noortenädala raames Antwerpenis, kus valiti välja parimad EVSi projektid üle Euroopa.


Mis on Euroopa vabatahtlik teenistus?

Euroopa vabatahtlik teenistus (European Voluntary Service, EVS) on noore (18–30 eluaastat) võimalus kogeda vabatahtlikuna töötamist mõnes Euroopa riigis just temale huvi pakkuval alal.

EVS on võimalus noortele, kes soovivad 2–12 kuud teha välisriigis vabatahtlikku tööd ning sealjuures tutvuda selle riigi keele, inimeste ja kultuuriga.


Euroopa Noortenädal

- Sel nädalal on kõikjal Euroopa Liidus Euroopa Noortenädal, mis Eestis kannab pealkirja “Hüppa ellu tundmatus kohas!”.

- Euroopa Noortenädala projektijuhi Maris Pajula sõnul võimaldab vabatahtlikuna tegutsemine saada noorel inimesel oma esimene töökogemus, proovida kätt uues valdkonnas ja laiendada silmaringi. “Euroopa Noortenädala tegevustega tutvustamegi noortele, milliseid vabatahtlikuna tegutsemise võimalusi nad kasutada saavad, näitame, mida on oma projektidega korda saatnud Eestis tegutsevad välisvabatahtlikud ja proovime kätt ka vabatahtliku tööga,” selgitab Pajula.

- Euroopa Noortenädalale pannakse punkt Tallinnas toimuva flashmob’iga 21. mai pärastlõunal, sellega muutuvad vabatahtlikud ja vabatahtlikkus nähtavaks ka linnapildis.

- Toimub ka bussituur, mille raames viivad Eestis vabatahtlikku tööd tegevad välisvabatahtlikud vabatahtlikuna tegutsemise võimalused, õpitoad ja aktsioonid Põlva, Siimusti, Jõhvi, Kiviõli, Noarootsi ning Rapla noorteni. Nt Noarootsis korraldatakse vabatahtlikkust käsitlev foorumteatri etendus ning Siimustis rajatakse üheskoos vabatahtliku tööna ürdipeenraid.

- Noortekeskused üle Eesti korraldavad vabatahtlike nädalaid, pakkudes noortele infot vabatahtliku tegevuse võimaluste kohta, korraldades aktsioone, näitusi, õpitubasid, koolitusi, kohtumisõhtuid jne.

Allikas: euroopa.noored.ee