„Näituseidee on välja kasvanud seto kogukonna sisesest aktiivsest ja emotsionaalsest arutelust kultuuriliste piiride üle, mille tuumküsimuseks on „õigõ seto“ määratlemine kõigis eluvaldkondades.
Näitus „SETO?“ pakub võimalust jätkata seda arutelu olulistel seto identiteeti puudutavadel teemadel avalikus ruumis.

Seetõttu on näituse „SETO?“ vorm ja kujundus elamuslik ja külastajaid aktiivselt kaasav. Nüüd, kui näituse eksponeerimisaeg on lõppemas, saab öelda, et rõõm on olnud saada näituse kohta palju positiivset tagasisidet“, sõnas näituse koostaja Eve Ellermäe.

Näitus SETO? osaks on tagasisidestend, kus on näituse teemadega haakuvad küsimused. Näitusega on kaasnenud ka kuraatori juhitavate ekskursioonide ja jutuõhtute sari ning interaktiivsed küsitlused internetis Facebooki keskkonnas.

„Kui vaadelda tugevat seto leelonaise või Seto Kuningriigi kuvandit, Zetode bändi või Vanemuise teatri "Peko" lavastuse edu, tuleb tunnistada, et Eestis on setod ja seto kultuur hästi esindatud ja populaarne. Samas toob see pahupoolena endaga kaasa ka seto kultuuri elementide väärkasutamise kultuurisidususeta inimeste ja äriühingute poolt.

Seto kogukonna probleemiks on aga kogukonna killustumine nii ajaloolisel asualal kui ka hajalas, mis omakorda tingib osade kultuurielementide nõrgenemise.

Püüame seetõttu näitus "SETO?" abil pakkuda nii seto kogukonnaliikmetele kui ka muuseumikülastajatele võimalust osaleda seto kultuuri hoidmist ja arendamist puudutavas avalikus arutelus“, kirjeldas Eve Ellermäe näituse ja arutelu probleemiasetust.

Näitus SETO? jääb avatuks 31. oktoobrini. Obinitsa Muuseum asub Setomaal Võru maakonnas Meremäe vallas Obinitsa külas. Obinitsa küla on valitud 2015. aasta soome-ugri kultuuripealinnaks.