Kätte on jõudnud aasta ilusaim aeg, kus hämarik koidule ulatab käe. Tulemas on kaks väga olulist tähtpäeva - Võidupüha ja Jaanipäev. Võidupühal kutsun kõiki viima lilli lähima Vabadussõja ausamba jalamile. Austagem neid, kes tõid meile iseseisvuse, neid - tänu kellele elame vabas Eestis.

Võidu- ja jaanituled

Jaaniõhtul süüdatakse paljudes kohtades jaanituled võiduparaadilt toodud tulega. Lääne-Virumaa Maakaitsepäev ja Võidupüha paraad on Laekveres. Tulge kindlasti

23. juunil Võidupühale pühendatud üritustele. Nautigem ühiselt isamaalist tunnet ja viigem võidutuli ka oma jaanitule süütamiseks.

Koostöökogemusi Taanist

Vallalehes ilmunud artiklites olen mitmel korral rääkinud koostööst ja kogukonna ühtsusest. Viibisin paar nädalat tagasi Taani Kuningriigis tutvumas sealse ennetustööga vigastuste vältimisel ja tervise edendamisel. Vaatasin kadedusega, kui ühtehoidev on Taani rahvas. Kui peres on mingi probleem, siis see ei ole ainult selle perekonna, vaid kogu kogukonna mure. Toodi näide, kui peres on haige ema, kes vajab hooldamist kuid mõlemad lapsed käivad tööl. Sel puhul lahendab kogukond probleemi nii, et leitakse abilised, kes hooldavad nende ema.

Vabatahtlike organisatsioonid

Ligi pool Taani rahvastikust kuulub erinevaisse vabatahtlikesse organisatsioonidesse. Näiteks moodustasid aktiivsed lapsevanemad initsiatiivgruppe, jälgimaks õhtuti noorte kogunemiskohti. Lapsevanemad õpetavad noori õigesti käituma - ennast hoidma ja teisi kaitsma. Vabatahtlikku organisatsiooni kuulumine an-nab inimesele suurema kodaniku staatuse. Kinnitust on leidnud arvamus, et mida aktiivsem on inimene ja mida rohkem ta tegutseb ja erinevatesse ühendustesse kuulub, seda tervem ta on.

Omavalitsuste tugigrupid

Kohalikud omavalitsused kutsuvad ellu erinevaid tugigruppe. Osa gruppe käivitatakse inimestele lihtsalt üksteisega suhtlemiseks. Samuti on grupid neile, kes elukoha vahetusel tahavad uue kogukonnaga kiiremini kohaneda. Hiljem hakkavad grupid iseseisvalt tööle ja inimesed aitavad üksteist oma probleemide lahendamisel.

Ohtude ennetustegevus

Vigastuste ennetamisega tegeletakse Taanis vähesel määral. Riskivaba käitumise oskused on lastele antud juba emapiimaga ning õnnetusi ja traumasid juhtub seal harva. Pole vajadust rääkida inimestele suitsuanduri paigaldamisest, helkuri, turvavöö ja kiivri kandmise vajalikkusest, samuti sellest, et purjus peaga ei minda ujuma ja paadiga sõites kantakse päästevesti.

Taani kogemus eeskujuks

Arvan, et Taani riigi kogemustest on palju õppida meiegi inimestel. Kellel tekkis artiklit lugedes mõtteid, et mõnda tegevust kodanikualgatusena käivitada meie koduvallas, siis ideede teostamiseks võite julgesti pöörduda minu poole. Kindlasti leiame koostöös häid lahendusi, kuidas meie valla inimeste elu paremaks muuta. Toetagem ja hooligem rohkem üksteisest.

Suur tänu neile inimestele, kes aitasid Davidil oma unistust teoks teha osaledes heategevuslikus projektis. Neid inimesi oli väga palju!

Soovin Teile ilusaid pühi ja kaunist suve!