Anna Edasi on Hiiumaa taustaga, kuid Tartus tegutsev kohvik. Kohviku nimi pärineb siitsamast Hiiumaalt, Anna Edasi oli kohvikut pidava Birjo Urbase vanavanaema.

Anna Edasi pakub värsket ja maitsvat toitu – olen seda ise söönud –, mis on valmistatud armastuse ja hingega. Kõik on ju üks tervik – vaim, hing, ihu.

Tähenduslik on ka nimi ise. Oluline on ju, et elus säiliks järjepidevus ja toimuks liikumine.

Samas võib hoogne liikumine asjade algsest mõttest ja tähendusest hoopis kaugele viia. Kas või folkloori mõiste.

Kõik sõltub sellest, millele me oma tegemistes rõhu paneme, millest ja kuidas räägivad koolis õpetajad, milliseid väärtusi jagavad lastele nende vanemad, mida väärtustab riik.

Palju oleneb, mida loetakse edu võtmeks. On see pidev püüdlemine kuhugi, sarnase otsimine teiste riikidega või hoopis endasse vaatamine, oma väärtuste hoidmine.

Mina pean oluliseks seda viimast. Meil on väga palju, mida kalliks pidada ja hoida, mille üle uhked olla. Eesti pärimuskultuur on väga põnev ja rikas.

Noortel on seda lihtsalt vahel raske mõista. Eriti kui lähikonnas pole kedagi, kes neile sellest räägiks. Seepärast on tähtis luua nende südamesse kodutunne, armastus meie maa ja kultuuri vastu. Sellest vaatenurgast on sõna “folk” vägagi mõistetav ja popp!

Kui palju on Hiiu Folk teie nägu?

Iga laps on alguses natuke oma ema nägu. Hiljem kujundab seda keskkond, milles ta elab.

Nii ka Hiiu Folgiga – midagi on seal minust, midagi Hiiumaast ja midagi meist kõigist, kes me siin väikeses Eestis elame ja toimetame.

Mille poolest on Hiiu Folk eriline?

Meie festival on alkoholivaba. Ei tea, kas Hiiu Folk on mõjutajaks, aga ka tänavune noorte laulu- ja tantsupidu oli alkoholivaba. Rahvast polnud sugugi seetõttu vähem, pigem oli rahvast rohkem.

Olete peo korraldajatena raskes seisus: ühel pool on äsja lõppenud vägev laulu- ja tantsupidu, teisel pool ootab Viljandi festival.

Ma ei tunne ise, et raskes seisus oleksin. Pigem olen õnnelik, et meil oli nii võimas ja ilus laulu- ja tantsupidu ning et tulemas on Viljandi Folk, kust ma ka ise kunagi palju innustust sain.

Minu enda jaoks on Hiiumaa aga eriline. See festival on sündinud armastusest muusika ja pärimuse vastu ja seda kõike tahan ma kindlasti teistega jagada.

Kas ise võtate ka pilli kätte?

Kui ise festivali korraldada, on tegemist väga palju.

Astun üles vaid koos oma õpilastega ansamblis Astrid ja Hiidlased. Õpilastel on suurem roll ja mina olen neile rohkem toeks. 


NAPSIVABA PIDU

Hiiu Folk

- Aeg: 14.–17. juulini.

- Koht: Kassari kiigeplats ja Hiiumaa kirikud.

- Muusika: vaid kodumaine.

- Osalejaid: Orelipoiss, Indigolapsed, Bonzo, Tarmo ja Toomas Urb, Olavi Kõrre ja mandoliiniorkester, Setu leelokoor Helmine, Märt Avandi ja Paabel, Liisi Koikson ja Elletuse, Kihnu Poisid.