Kreeka võlakriis on pikkade kuude jooksul hoidnud pinge all kõiki maailma suuremaid turgusid nii New Yorgis, Berliinis kui ka Londonis.

Siiski on tänu Brüsseli abipakettidele, Kreeka peaministri väljavahetamisele ning drahmi kasutuselevõtmisele hakanud turud taas rahunema.

"Tundub, et turud on hakanud taas rahunema," lausus "Naerile" Tallinna Turgude Aktsiaseltsi esimene eestkõneleja Valdur Rindkere.

"Veel novembri algul," selgitas Rindkere, "valitses Nõmme turul tohutu segadus. Ploomikompoti asemel müüdi marineeritud tomateid, tšillipipart ostnud klient avastas kodus, et oli saanud müüjalt kotitäie keedetud pelmeene.

Potentsiaalsed ostjad olid paanikas ega julgenud oma raha mängu panna. Porgandimüüjad tülitsesid kapsamüüjatega, aastaid kaalikatega kaubelnud Uno ladus letile banaanid ja melonid, seenekaupmees Heldur aga keeldus üldse oma kaupa müümast ning loopis turulisi Kreeka pähklitega."

Kõik see viis Nõmme turu tugevasse langusse. Kuna investorite ostusurve oli siiski väga tugev, hakkas seni tervislikku talupiima pakkunud talumees Heino, kes oli vahepeal koguni põhjas ära käinud, pakkuma dumpinghinnaga kanget vaadiõlut, mis analüütikute sõnul mõjutas kauplemist ka teistel turgudel.

"Mustamäe turg oli nädal aega depressioonis," jätkas Rindkere, "kartulite likviidsus sattus küsimärgi alla, kuna investorite huvi oli suunatud ennekõike odavale õllele.

Likviidsus suudeti 13. novembri õhtuks küll likvideerida, kuid kauplemispäeva lõppedes Nõmme turu vastas metsatukas läbi viidud küsitlus näitas, et ükski turuosalistest ei osanud Kreeka mõju meie turgudele kommenteerida."

Lasnamäe turul valitses 14. novembril enne avanemist pessimism, mis kestis kuni turu sulgemiseni. Tehinguid tegi ainult kohalik kaupmees Jeremei Toropõgin, kes suutis realiseerida kaks grillkana ning pool kilo suitsutatud searibi.

Rindkere sõnul on turud tänaseks siiski rahunenud, suuremaid tehinguid on aga viimastel päevadel tehtud vaid Nõmme turul.

HILLAR KLINTTON

turukäitumise analüütik 



KIIKS

Parem vabariigi lipp

kui libariigi vapp.

ANDRES ÜLVISTE



VILDE VAADE

ANTON VILDE

"Rein Langi valitud teosed"

Käisin üle pika aja Tartus. Jäin sinna kohe nädalaks, sest sain siseinfo kaudu teada, mis seal toimuma hakkab. Sain tuttavate juures peavarju, koos nendega käisin nagu korralik, haritud ja normaalse mõistusega kodanik Prisma odavmüügipäevadel.

Esimesel päeval käisin suurel kiirusel kohvirallil, järgmisel päeval käisin broilerirallil. Kui mitusada kilo surnud lindu ma ostsin, kes seda teab - ei jõua mina neid ära lugeda. Teistel päevadel käisin ka odavmüügirallil, aga mida ma suurtes kogustes ostsin, vaat seda enam ei mäleta.

Täielik purgaa läks heade mõtete linnas lahti laupäeva varajastel hommikutundidel, kui anti stardipauk suhkrurallile. Ma küsin avalikult: kus on loomakaitsjate silmad? Aga olin minagi selles sabas. Muudkui ässitasin kaasseisjaid: minge ruttu, minge ruttu, kõigile ei jätku. Va rumal rahvas (ülikoolilinnas?) jäigi uskuma!

Kui ma pühapäeva õhtul kogu tavaariga Tartu kiitsakas bussijaamas bussi peale astusin ja viimase vaba koha sain, nägin, et ma pole ainus - 52 kohaga bussis oli neli reisijat ja bussijuht, rohkem reisijaid peale ei võetud, sest ülejäänud kohad olid kõik kaupa täis. Elagu Circus Tartuensis!

Meie külas pandi püsti reklaamplakatid "Erinevus rikastab". Mina koos õdede Tihedatega mõtlesin, et kui vaesel ajal nii lihtsalt rikkaks saab, siis tuleb see samm lõpuks ära teha ja kapist välja tulla. Mõelda vaid, kus hakkab pappi tulema, kui ütled, et oled teistsugune!

Õed Tihedad, kes tahtsid kogu külarahvale öelda, kes nad tegelikult on, ei saanud seda aega öelda. Asi selles, et oma elutoas asuvast kapist, millest nad tahtsid koos välja tulla, nad tegelikult välja ei saanud, vaid jäid sinna kinni, kui olid end nagu kilud karbis sinna sisse pressinud.

See sotsiaalkampaania on võtnud meie kandis sellised pöörded, et kõik memmed-taadid räägivad mööda ainsat külauulitsat ringi kõndides, et nemad on erinevad ja et kust kohast see rikkus nüüd siis tulema peab? Kui midagi ette ei võeta, siis ähvardavad nad paraadi korraldamisega.

PS. R. Langi uue käskkirja järgi tohib edaspidi raamatukogus lugeda ainult raha.



VAATAKS TÕTT

ERKKI LUUK: "Kõik kurdavad, et raamatuid enam ei loeta. See aga on köömes selle kõrval, kui hakatakse kurtma selle üle, et raamatuid üldse kirjutatakse."

Sirp, 6. oktoober 2001



TÕRRE PÕHJAST

Igaüks, kes kolm korda päevas sööb, peaks mõistma, miks kokaraamatuid müüakse kolm korda rohkem kui seksiraamatuid.

L. M. BOYD 



PAETISME

Kaevur peab seisma kahe jalaga maa all.

Ülekäte läinud last on kasvatatud ülejala.

Taevakanal näitas jumalavallatuid filme.

JÜRI PAET



TÕSI TAGA

Saapamaa peaminister sai kinga.

TARMO VAARMETS 

Wikipedia ütles: "Ma tean kõike!"

Facebook ütles: "Ma tunnen kõiki!"

Google ütles: "Ma leian kõik üles!"

Internet ütles: "Minuta pole teist tolku midagi!"

Elekter ütles: "Küll laiavad!"

NETI RENT

 

Reede õhtul oli Lillekülas 0:4 kraadi külma.

ANDERS O'CELSIUS



LUGEJA KIRI

Lugupeetud Villem Sakspere!

Kas vastab tõele, et puhuda (olgu siis tegemist soola-, üles- või lihtsalt puhumisega) on tervisele kahjulik, nagu kinnitab mu vanameessõber?

KREETA KARBU

Kitsekülast

 

Lugupeetud Kreeta Karbu,

Vastab. Eriti ohtlik on torusse puhuda. Viimati nakatus Tallinna mupo poolülemus niimoodi raskekujulisse borrelioosi.

VILLEM SAKSPERE

tühjatoimetaja

 


ANEKDOOT

"Su isa on alati nii rõõmsa näoga, kogu aeg naeratab."

"Pole ta nii rõõmus midagi. Talle tehti polikliinikus suuremad hambaproteesid, kui suhu mahuvad."

  



PEALT KUULDUD

Vanaema: "Sandra, kuidas sa küll nii saamatu oled?"

Sandra: "Ah, pean ma siis nii kergelt kättesaadav olema!"