Aasta konservaator 2011 auhinnale kandideerivad Eesti Kunstimuuseum, Eesti Vabaõhumuuseum ja Ennistuskoda Kanut.

Aasta muinsuskaitsja muuseumist 2011 auhinnale kandideerivad Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Vabaõhumuuseum ja Järvamaa Muuseum.

Aasta muuseumihariduse edendaja 2011 auhinnale kandideerivad Eesti Vabaõhumuuseum, Harjumaa Muuseum ja Tallinna Linnamuuseumi filiaal Muuseum Miia-Milla-Manda.

Muuseumirott 2011 auhinnale parima uue või renoveeritud muuseumi või uuendatud püsiekspositsiooni kategoorias kandideerivad Eesti Ajaloomuuseum, Sagadi Metsamuuseum ja Tartu Ülikooli ajaloo muuseum ning parima näituseprojekti kategoorias Eesti Vabaõhumuuseum, Tartu Linnamuuseum ja Tartu Ülikooli ajaloo muuseum.

Aasta teadusauhinna 2011 nominendid trükiste kategoorias on Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Rahva Muuseum ja Tartu Ülikooli ajaloo muuseum ning ürituste kategoorias Eesti Kunstimuuseum, Hiiumaa Muuseum ja Tallinna Linnamuuseumi filiaal A. H. Tammsaare muuseum.
Aasta muuseumiarendaja 2011 auhinnale kandideerivad Eesti Ajaloomuuseum, Rannarahva muuseum ja Virumaa Muuseumide filiaal Palmse mõis.

Aasta turundaja 2011 auhinnale kandideerivad Eesti Kunstimuuseumi filiaal Kadrioru kunstimuuseum, Viru hotelli KGB muuseum ja Virumaa Muuseumide filiaal Palmse mõis.

Kultuuriministeeriumi muuseuminõuniku Marju Reismaa sõnul on Eesti Muuseumide Aastaauhindade andmise eesmärgiks tunnustada ühelt poolt parimaid muuseumispetsialiste, teiselt poolt tuua avalikkuse jaoks rohkem esile muuseumitöö erinevaid tahke. Ta lisas, et igas auhinnakategoorias on žürii poolt esile tõstetud 3 nominenti kokku 18 muuseumist.

Eesti Muuseumide Aastaauhindade võitjad selguvad auhinnagalal, mis toimub 13. jaanuaril 2012 Kumu kunstimuuseumis. Pidulikule õhtusele üritusele eelneb päeval Tallinna Tehnikaülikooli aulas Eesti muuseumide aastakonverents, kus tutvustatakse aastaauhindade nominente.

Muuseumiroti konkurss, mille käigus hinnatakse ja pärjatakse näitusi, sai alguse juba 2004. aastal. Teist aastat järjest toimub võistlus laiemal kujul: näitustele ja püsiekspositsioonidele lisaks jagatakse auhindu ka säilitamise ja konserveerimise, muuseumihariduse, teadustöö (nii trükised kui sündmused), muuseumiarenduse ja turunduse ning muinsuskaitse valdkonnas.
Põhjalikum ülevaade nominentidest asub SIIN