Imbi Paju „Soome lahe õed. Vaadates teiste valu" võib lugeda kui seni rahvusvahelisel areenil Imbi Paju visiitkaardiks olnud „Tõrjutud mälestuste" teist osa, mille kohta Edward Lucas on kirjutanud, et Eesti poliitikutel ja diplomaatidel tuleb palju ära teha, et tugevdada kaitseväge ja julgeolekusuhteid teiste riikidega. Ja et on ka teine rinne: pehme jõud, milles etendavad osa niisugused raamatud nagu Imbi Paju „Tõrjutud mälestused", mis tõstavad esile selle, mille eest me võitleme. Paju on saanud oma loomingu eest 2010. aastal Välisministeeriumi kultuuripreemia ja 2011 Avatud Eesti Fondi koosmeele preemia.

2009. aastal ilmus temalt koos kirjanik Sofi Oksaneniga artiklikogumik „Kõige taga oli hirm".

„Soome lahe õed. Vaadates teiste valu" on psühhoajalooline teos, mis annab hääle külma sõja ajal tekitatud vaikusele ja juhib tähelepanu ka sellele, kuidas minevikusündmuste mõju pärandub edasi järgmistele põlvkondadele. See sügavalt inimlik teos räägib Soome ja Eesti saatusest, milles on rohkem sarnast kui erinevat, ning Euroopa naisteorganisatsioonide koostööst sõdade ärahoidmise nimel. Kahe väikese riigi tavaliste inimeste elu ja ajalugu kulgeb kõrvuti suurriikide võimupoliitika masendavate pööretega. Kirjanik ja režissöör Imbi Paju ei kasuta ajaloolaste keelt, vaid kirjutab kui ajakirjanik ja esseist.

Võtikvere raamatukülast:

Võtikvere raamatukülale pandi Imbi Paju eestvedamisel ja algatusel alus 13 aastat tagasi. Rohelist elulaadi pooldav kirjanik ja režissöör usub kodanikualgatuse ja koostegemise jõusse, oma sõna ja vaimu kehtestamisel maaelu arengut silmas pidades. Võtikvere raamatuküla on alates 2000. aastast Imbi Paju algatusel korraldatud mitmesaja osalejaga kirjanduslik vestluspäev ja raamatulaat.

Seekordse raamatuküla peo teemaks on „Maa ja linna lood" koos presidendiga. Meie riigi identiteedi üle mõtiskletakse koos president Toomas Hendrik Ilvesega ning oma kogemusi jagab ka Iivi Anna Masso.

Proua Evelin Ilves tutvustab oma kokaraamatut, Kätlin Kaldmaa annab ülevaate oma uuest luulekogust „Armastuse tähestik" ja Heiki Vilep tutvustab oma Jõgevamaa lasteraamatut. Lisaks tulevad oma loomingut tutvustama Andrei Ivanov, Igor Kotjuh, Manona Paris, Jürgen Rooste, Mika Keränen, Eda Ahi, Paavo Piik, Anja ja Juhani Salokannel, kohal on ka Uue Maailma Selts ning üllatuskülalised.

Kell 15.00 saab vaadata Väike-Maarja rahvateatri etendust "Pila-Peetri testament".

Lastele on avatud lugemispesa, kirjastajatelt saab soodsamalt raamatuid.

Marko Martinsonilt ja Erko Valgult saab osta firma Tatar&Chilli poolt valmistatud värsket toitu. Kirjanikele ja esinejatele teeb lõuna külarahvas. Ootame kõiki, kel kirjandus, lugemine ja maailmaasjade üle arutamine korda lähevad! Kõik on tasuta. Võtikvere raamatuküla pidu pannakse püsti talgute korras ja igasugune tugi ja abi on teretulnud.