“Nordhausil ei olnud siiani võimalik toota rukkijahu- ja kondiitritooteid ning neid ELi riikide turgudel pakkuda,” põhjendab Väli Pere leivatehase rendilevõtmist ja nii tooteportfelli laiendamist. “Siit tulenes ka otsus kasutada ära Pere tootmisvõimalused, võimsused ja oskusteave.”

Eelmisel aastal tegi Nordhaus Tallinnas 1,5 miljonit eurot maksma läinud investeeringu uude tootmishoonesse ja seadmetesse. See võimaldab senisest hulga suuremas koguses kondiitritooteid külmutada.

Plaan ongi Tartus Pere tehases valmistatud torte, kooke ja leibu Tallinnas Nordhausi tehases külmutama ning välismaale vedama hakata. Lõuna- ja Kesk-Euroopas on ju tavaline, et tähtpäevaks ostetakse külmutatud tort varem valmis ja pannakse sügavkülma õiget aega ootama. Enne söömist lastakse see siis lihtsalt üles sulada. Külmutatult müüakse seal üle poole tortidest, väidab Pere müügi- ja turundusdirektor Rene Kiis.

Tihedat konkurentsi ei kardeta. “Inimesi on nii palju, et nõudlust jagub,” ütleb Kiis. “Läheme püüdma nende jaoks piskut, kuid meie jaoks on see väga suur asi.”

Segadust veel palju

Seoses tervislike toodete võidukäiguga on peamiselt nisuleiba eelistanud Lõuna-Euroopas hakatud aina rohkem ka rukkileiva poole vaatama. Siin näeb Linerel võimalust eksportida külmutatud rukkileiba.

Esimesed näidised on Euroopa partneritele saadetud ja läbirääkimised ukse ees. Kui hästi läheb, hakkavad Tartu kondiitrite käte vahelt tulnud tordid vana Euroopa poole liikuma järgmisel kevadel.

Praegu on veel palju segadust nii leivatehase kui ka sealsete töötajatega.

Hetkel on käimas ASi Pere ajutine pankrotimenetlus, selgitab ajutine pankrotihaldur Indrek Lepsoo. Tema ülesandeks on esitada kohtule järgmiseks esmaspäevaks ülevaade ettevõtte varadest, kohustustest, maksejõuetuse põhjustest ja muust.

Pankrotiavaldus vaadatakse läbi 16. oktoobril, mille järel kohus otsustab, kas kuulutab pankroti välja või mitte.

Asja teeb keeruliseks see, et 10. oktoobriks oli välja kuulutatud enampakkumine kolme Pere leivatehase kinnistu ja vallasvara müügiks. Samas on ajutisel halduril kohtumäärusega kohustus keelata vara müük ning arestida võlgniku varalised vahendid. Kümneks aastaks Linerel OÜ-le renditud tehase alghinnaks oli oksjonil 2,4 miljonit eurot.

Ka töötajatega on asi segane. Paarikümne töölise koondamise järel on Pere tehases praeguseks tööl 160 inimest. Neist pea pooled on läinud üle Linereli ja ülejäänud jätkavad Pere hingekirjas. Samas kogu valmistoodangu müüb Linerel.

“Kõrvalt tundub imelik, et kahe firma töötajad töötavad ühes majas ühe eesmärgi nimel,” märgib Kiis, kes on ametlikult Pere hingekirjas, kuid tegeleb Linereli toodangu müügi ja turundamisega ja on päevapealt nõus Linereli üle minema.

Linerel OÜ toodab Pere ja Wabariigi kaubamärgi all pagari- ja kondiitritooteid, kuid pakendil on tootjana endiselt kirjas AS Pere.

Hinnad ei tõuse

“Kasutame ära vanad jäägid, uus kontseptsioon on väljatöötamisel ja uued pakendid võtame kasutusele uuel aastal,” selgitab Väli.

Pere leivatehase ümber toimunud segadus jättis pitseri ka suvisele läbimüügile.

“Juulis oli tõeline krahh, tootmine langes 15 protsenti,” tõdeb Kiis. Kui enamik ketipoode oli nõus Pere pagaritooteid jätkuvalt müügile võtma, siis Maxima otsustas neist loobuda ning oodata ja vaadata, mis edasi saab.

Järgmisel nädalal möödub sada aastat leivatehase asutamisest Tartus.

“Usun, et tootmine jätkub,” avaldab lootust kuu aega tagasi AS Hallikust Linereli tootmisjuhiks tulnud Priit Põder. Ka leiva hind lähikuudel ei tõuse.



AJALUGU

Leivatehas Tartus

- 1912. aasta 20. novembril avasid Tartus Riia tänaval oma leivatööstuse Taani ärimees Lorenz Sander ja pangajuht Woldemar von Roth.

- 1944. a moodustati jahu- ja leivakombinaat, mis 1963 nimetati ümber Tartu Leivakombinaadiks.

- 1993 asutati eraaktsiaselts Pere Leib, mille õigusjärglane aastast 2005 on aktsiaselts Pere Leib Tootmine.

- 2011 liideti ettevõte kontserniga Pere.

- 2012 veebruaris loodi OÜ Pere Pagar, praeguse nimega LT Pagar OÜ, kuhu viidi üle leivatehase varad.

- 2012 aprillis võttis leivatehase rendile
Linerel OÜ.

- 2012 septembrist kannab Pere AS uut ärinime – Lõuna Toiduainetetööstuse AS.

Allikas: www.peregrupp.ee, e-äriregister