„Mälestusnäitus on pühendatud mu heale sõbrale ja silmapaistvale maalikunstnikule Olev Subbile, kellel oli erakordne roll minu teejuhina kunstimaailma, nagu ka minu kunstikogu kujunemisel," ütles kunstikollektsionäär Enn Kunila.

„Ühe keti neli lüli" esimesel näitusel eksponeeriti nelja klassikalise maalikunstniku loomingut, kes kõik jagavad teatud väärtuste ühisosa. Ka Roode, Subbi, Põldroosi ja Pääsukese loomingus võib märgata samu väärtusi: tugev rõhk värvile ja selle väärtustele, töömahukus, lähtumine realistlikust motiivist, kuid selle edasiarendamine abstraktsuse või sürrealismi poole.

„Olgu see mälestusnäitus kummarduseks Olev Subbile, kelle panus näituste toimumiseks ka Hiiumaal kuraatori, kujundaja, kunstniku või ka maalilaagrite läbiviijana oli hindamatu ja märgiline," ütles kunstikollektsionäär Enn Kunila.

„Enn Kunila kollektsioonis on Subbi töödel silmapaistev koht, kuna just tema loomingus teostuvad mitmed ideaalid, mida on alustatud või rõhutatud ka teistes Kunila kogusse kuuluvates maalides. Neist olulisimateks väärtusteks võiks nimetada ilu ja rõõmu. Subbi ei varjanud, et tema maalide südamikuks on tahe luua ilu, ning, et tema pärisosaks on optimistliku kunsti loomine," ütles Eero Epner.

Näitus on avatud Hiiumaa muuseumi Pikas Majas esmaspäevast reedeni kell 10-17 ning jääb avatuks kuni 31. oktoobrini 2013.

Näituse kunstikataloogi toimetaja on Eero Epner, näituse kujundaja on Tiit Jürna.