Kui varasemalt ei ole maitseõlidega toite valmistanud ja ei oska ka poes otsustada, kas võtta prooviks basiiliku- või hoopiski küüslaugumaitseline, siis saabki kodus väikestes kogustes katsetada, milline maitseb kõige rohkem.

Asetage maitsetaimed klaasanumasse, valage peale õli ja sulgege kaanega. Kui parasjagu ei ole käepärast kaunist pudelit, milles õli hoida, võib segu valmis teha tavalisse klaaspurki ja hiljem ümber valada.

Valmivad segud on kordumatu maitsega ning katsetada võib nii õlide kui ka veiniäädika maitsestamisega.

Ürdid annavad maitse

Õlile maitse lisamiseks sobivad paljud puuviljad ja maitsetaimed: tüümian, basiilik, salvei, küüslauk, must terapipar, tšillipipar. Kui soovite sellise pudeli kingiks teha, siis võib kaunistuseks pudelikaela ümber siduda paela ja juurde panna ka sildikese, milliseid maitsetaimi on kasutatud.

Kui segu on piisavalt kaua seisnud, kurnake see pudelisse, milles seda säilitada soovite. Kaunistuseks võib lisada väikese maitsetaimeoksa või tšillipipra.

Veiniäädika maitsestamine

Veiniäädika maitsestamiseks sobivad rosmariin, loorberileht, salvei, sinepiseemned ja miks mitte proovida uut maitset anda ka vaarikatega.

Õli või äädika säilitamise anum tuleb kõigepealt korralikult puhastada. Purk, kus säilitate veiniäädikat, tuleks sulgeda plastist või klaasist korgiga. Valmis õli ja äädikat säilitage jahedas ning pimedas kohas. Maitsestatud õli säilib pärast avamist kuni kaks kuud.

Veiniäädika tegemiseks tehke ürdid peenemaks ja soojendage äädikat nii, et näpuga katsudes tundub see leige olevat, alles seejärel valage see ürtidele. Laske äädikal aknalaual päikse käes seista kuni kaks nädalat, aeg-ajalt võib segu loksutada.

Kui maitset on piisavalt, kurnake ja soovi korral lisage kaunistuseks uued maitsetaimed. Samuti võiks õli maitse saamiseks seista ligikaudu 2–3 nädalat.