Inimestel tasub olla ettevaatlik tagant kiirustavate ja enda andmeid varjavate müüjatega nii internetis kui ka mujal, et mitte petta saada. Samuti tuleb meeles pidada põhitõde, et kui miski tundub liiga hea, et olla tõsi, siis see ilmselt ei olegi tõsi.

Oht pettuste ohvriks langeda ei ole ainult ostjatel, vaid ka müüjatel. Leidub ka selliseid ostjaid, kes jätavad müüjale kauba eest tasumata või võltsivad müüjate veenmiseks pankade maksekorraldusi.

Väljaspool internetti tegutsevad agressiivse müügitaktikaga kauplejad, näiteks nn poti-panni müüjad tänavail ja kaubanduskeskuste parklates, kelle kaup on teadmata päritolu ja kvaliteediga ning müüja oma andmeid ei esita. Samuti võib rahvarohketes paikades kohata valedel alustel annetuste korjajaid, kes heatahtlikke inimesi ära kasutavad. Levivad ka pettused telefoni teel, kus eakatelt inimestelt petetakse välja tuhandeid eurosid, rääkides väljamõeldud lugusid hättasattunud lähedastest. Ametid usuvad, et petta saamise vältimiseks saavad inimesed palju ära teha ning seepärast ongi nad ka laadal nõu andmas. Teadlikum inimene teeb kelmide elu palju keerulisemaks.

Tarbijakaitseamet ning politsei- ja piirivalveamet on ühise teavituskampaania „Ära lase ennast pügada!“ raames kaardistanud kõige enam levinud petuskeeme, mida tutvustatakse kõikidele soovijatele ka Luige Maaelu Näituslaadal täna ja homme. Ametite telgi tunneb ära oranži värvi järgi, mis asub laada sissepääsu lähedal boksis V97.

Enimlevinud petuskeemidest saab täpsemalt lugeda ka www.ostatargalt.ee.