Tänavu maikuus saab rahvuslik ilmateenistus Eestis 97-aastaseks, sest just 1919. aasta 18. mail loodi sõjavägede ülemjuhataja käsul Mere Observatoorium, mille ülesandeks oli “meteoroloogilisi ja aeroloogilisi vaatlusi korraldada ja ilmasid ette kuulutada. Peale selle on observatooriumi ülesandeks meile õiget kella-aega välja arvata”. Vahepeal mitmeid kordi nime vahetanud ilmateenistus kuulub 2013. aasta 1. juunist Keskkonnaagentuuri koosseisu.

Esimene ilmajaam asus Tallinna Valge ehk Põhjamajaka juures. Tuletorni juures asus ka väike meteoväljak.

Hiljem tehti ilmavaatlusi Tallinnas Kosel ning 1937. aastast kuni kolimiseni Ülemiste lennujaamas. Meteoroloogiliste vaatlustega alustati Harkus 1. mail 1980. aastal.

Kõrgemate õhukihtide sondeerimist ehk raadiosondi vaatlusi tehakse Tallinn-Harku aeroloogiajaamas alates 1977. aastast. Raadiosondi vaatlusteks nimetatakse meteoroloogiliste elementide mõõtmisi ülemistes õhukihtides. Mõõdetakse õhurõhku, -temperatuuri ja -niiskust ning tuule suunda ja kiirust. Temperatuuri- ja veeauruväljade vertikaalsete struktuuride täpsed mõõtmised troposfääris on äärmiselt olulised ilmaprognooside koostamisel.

21. mai ekskursioonid on kolmes vahetuses ning kohtade arv piiratud! Seetõttu tuleks valida endale sobiv kellaaeg ning kindlasti panna nimi kirja SIIN.