Mõnikord on ühepäevane kõhu­lahtisus isegi kasuks, sest eemaldab sooltes seisma jäänud olluse. Mitmepäevase kõhulahtisuse korral aga võib organismi ohustada veetustumine. Siis tuleks olukorra kergendamiseks lisaks arsti poolt määratule juua piisavalt vett. Vedelikule on soovitatav lisada desinfitseeriva toimega ravimtaime tinktuuri, näiteks teekummeli, saialille, purpur-siilkübara või raudrohu oma. Tinktuurid on head selle poolest, et neis olev alkohol on hea desinfitseerija.

Kõhulahtisuse korral kahjustuvad seedeelundite limaskestad. Ravimtaimede ülesanne ongi vähendada põletikku, suurendada limaskestade uuenemist ning hoolitseda õige mikrofloora taastumise eest.

Abi taimedest

Ravimtaimede võime soolestiku mikrofloorat korrastada on parem mis tahes ravimist seepärast, et neil on oskus hävitada tõbe tekitavad pisikud ning alles jätta ja isegi suurendada kasulike bakterite hulka. Eriti kasulik on taimeravi neile, kes on pidanud pikema aja jooksul kasutama antibiootikume.

Parimad mikrofloora taastajad on kapsas (parim mahlana), mustikad, pihlakamarjad, porgand (mahlana). Mikrofloora taastamise preparaate on müügil ka apteekides.

Akuutse kõhulahtisuse korral on kasulikud parkainerikkad ravimtaimed – tammekoor, tedremaran, kalmusejuur jt. Nende kasutus peaks piirduma esimeste haiguspäevadega, sest pikemaajalisel tarvitamisel mõjuvad nad hoopis kahjulikult.

Pärast haiguse taandumist aitavad seedeelundeid endisesse seisu saada limaaineid sisaldavad ravimtaimed, nagu linaseemned, mets-kassinaeris, kaera ürt, suur teeleht jt. Need vähendavad põletikku, aitavad kaasa kahjustatud limaskesta paranemisele ja uuenemisele ning kaitsevad keemiliste ärritajate eest.

Rahvameditsiinis on kõhulahtisuse vastu alati soovitatud mustikaid. Eriti hea on teha teed kuivatatud mustikatest.

Raviteed kõhuhädade vastu

Kõhulahtisuse alguses tuleb juua palju raviteed, 1–1,5 l päevas, ja süüa pole eriti palju soovitatav.

Paljudel, kes ei kannata küll otseselt kõhulahtisuse all, esineb pärast söömist kõhukrampe ja -gaase. Siis aitavad apteegitilli seemned, teekummel, mündid ja raudrohi. Raviteed on soovitatav juua pool klaasi enne ja pool klaasi pärast sööki.

Kõhulahtisuse korral on hea teha kõhule kuuma mähist. Asetage kõhule kangesse teekummeli teesse kastetud ja välja väänatud rätik.

Kõhtu võib määrida ka sooja teekummeli- või naistepunaõliga.

Aitavad ka kogu keha või jalavannid vees, kuhu on sisse pandud eespool nimetatud taimede tõmmist.

Allikas: Tiiu Väinsaar, “Väike maitse- ja ravimtaimede korjamise ja kasutamise õpetus”