Keskkonnakaitseameti regionaalse haru juhataja Andrew Lamason sõnul uhuti kaldale 416 pilootvaala Lõunasaare põhjaosas asuva Golden Bay piirkonnas Farewell Spitis, vahendab AFP.

70 protsenti vaaldest oli päästjate kohale jõudes juba hukkunud. "Kui nii paljud on juba surnud, siis võib arvata, et ka ülejäänute olukord ei ole just kiita," rääkis Lamason Uus-Meremaa raadiole.

Ameti kõneisiku Herb Christophersi sõnul on rannal nii palju vaalade surnukehi, et vabatahtlikel päästjatel on raske nende vahelt elavaid leida.

Kuigi põhjust, miks vaalad kaldale uhuti, ei ole veel teada, arvab Lamason, et selles võib oma süü olla ka kohalikul geograafial. "Kui sa tahad disainida midagi, mis püüaks vaalu, siis Golden Bay on selleks ideaalne," sõnas ta. Farewell Spiti laht on kaarja kuju ja madala veetasemega ning vaalad, kes on juba lahte jõudnud, ei oska sealt enam välja ujuda.

Delfiinlaste sugukonda kuuluvad tavagrindad ehk pilootvaalad kasvavad kuni kuue meetri pikkuseks ning on suurima populatsiooniga vaalad Uus-Meremaa vetes.