Iga eesti keele tund pakub elamusi. Õpetaja Kölnist meenutab, kuidas ainult viis korda Eestis käinud viieaastane tüdruk ümiseb joonistades omaette „Eestimaa, Eestimaa, siia punun ma pesa...”. Hämeenlinna Jukola Kooli 1. klassi poiss hakkas aga Eesti hümni lauldes härdalt nutma, kuna hümni sõnad ja ühislaulmine läksid talle hinge. Espoos õppiv tüdruk peab Eesti ajalugu nii huvitavaks, et tahab sellest kõike teada saada. Riia Eesti Põhikooli 9. klassi õpilased koostasid Kristjan Jaak Petersoni kohta esitluse, millega osaletakse Tartus emakeelepäeva konverentsil. Connecticuti Eesti Koolis lõppes aga keeletund hoopis ühise lumesõjaga.

Välis-Eesti koolide ja seltside õpilased loevad ning illustreerivad emakeelenädalal eestikeelseid luuletusi ja muinasjutte, koos vaadatakse eesti filme ning tehakse viktoriine, õpetajad räägivad rohkem Eestist ja eesti keelest, peavad loenguid Kristjan Jaak Petersonist ning mitmesse kooli saabuvad Eestist külalised. Eesti Suursaatkonnas Helsingis autasustatakse kirjutamisvõistluse „Minu lugu” silmapaistvamaid autoreid. Helsingi Latokartano Põhikoolile läheb külla Võlumaa Lasteteater. Petseri Lingvistilist Gümnaasiumi külastavad Eesti Rahva Muuseumi pedagoogid.

Eesti keelt ja kultuuri on võimalik õppida rohkem kui 70 koolis ja seltsis vähemalt 24 riigis.

Eestist on lähetatud õpetajad Brüsselisse, Luksemburgi, Riiga, Petserisse ja Siberisse Ülem-Suetukki.

Eesti keele ja kultuuri õpet välismaal toetab Haridus- ja Teadusministeerium rahvuskaaslaste programmist, haridustegevusi aitab ellu viia Eesti Instituut.