Lisaks mitmekesisele teravilja- ja herneseemnete valikule pakutakse erinevaid vahekultuuride seemneid ja seemnesegusid. Käesoleval hooajal alustatakse katseid ka maisi ja oaga.

Sobivate sortide leidmiseks rajatakse pidevalt võrdluskatseid oma tootmispõldudel Avispeal, Lääne-Virumaal. „Valime välja sordid, milles ise kindlad oleme. Lähtume põhimõttest - mis sobib meie tootmisse, töötab suure tõenäosusega ka mujal“, lisab Läänemets. Viru Seemne eeliseks peabki ta just seda, et tegutsetakse tootmisettevõtte kõrval ning tänu sellele mõistetakse, mis põllumehele sordivalikul oluline on. Samuti võimaldab see kasvatusalaseid kogemusi seemnega kaasa anda.

Tänaseks ollakse Soome aretaja Boreali varajaste odrasortide ’Severi’ ning ’Aukusti’ esindajad Eestis. Huvi uute sortide vastu on olnud suur: ’Severi’ ja ’Aukusti’ kasvasid juba 2016. hooajal ligikaudu 1500 hektaril üle Eesti. ’Severi’ on end tõestanud ka 2015. aasta viljelusvõistlusel saagikaima varajase odrana.

Kuna hernekasvatus on Eestis tuure kogumas, pakutakse uusi kollase herne sorte: ’Abarth’ ja ’Rocket’. „Valisime teadlikult kaks erinevat hernesorti: ’Abarth’ on varajasem ning parima võimaliku seisukindlusega, ’Rocket’ aga veidi hilisem ning saagikam. ’Rocket’-i eeliseks võib pidada väikest 1000 tera massi, mis teeb külviseemne hektarikulu tavapärasega võrreldes ligi kolmandiku võrra madalamaks“, põhjendab Läänemets. Müüki tulevad uued sordid vastavalt 2017. ja 2018. aasta kevadel.

Koostööd tehakse Eesti Taimekasvatuse Instituudiga, kelle esindatavad nisu- ja odrasordid on Viru Seemne valikus. „ETKI poolt pakutavad sordid on turul teada-tuntud ning kindlasti plaanime koostööd jätkata“, ütleb Läänemets.