Viikingisõlg ERMi kogust, mis on valmistatud 1930. aastatel Tartus Egliti töökojas ja mille kinkis Voldemar Mardmets oma naisele Lindale abiellumise puhul 1935. aastal. Muuseumi jõudis 1968.

Me kodud on täis mälestusi ja mälestusesemeid, perekonnareliikviaid. Olulisi asju, mida hoiame üle aegade ja toome vaatamiseks-katsumiseks välja vaid kõige tähtsamatel päevadel. Et siis imetleda, meenutada, lastelegi tähendusrikkaid lugusid rääkida.

Eesti Rahva Muuseumi vanemteadur Anu Kannike vahendas meile fotosid muuseumivaramus talletatud perekonnareliikviatest. Ta tähendas, et kui ERMi töötajad 1990. aastate lõpul välitöödel tartlastelt küsisid, mis on neile tähtsamad asjad nende kodudes, siis kõige enam nimetati vanematelt ja esivanematelt päritut, eeskätt käsitööesemeid, ehteid, kunstiteoseid, mööbliesemeid.

Perekonnareliikviad

Palun saatke fotod ja lood oma kodude esemetest, mida jõulude-aastavahetuse ajal välja toote, e-posti aadressile rein.sikk@maaleht.ee. Vajadusel saate helistada numbril 501 2487.

Piltide ja lugude postitamise ja lugemise võimalus avaneb peagi ka Maalehe Facebooki-küljel.

Valiku Maalehe sõprade vanadest ja kallitest asjadest toome lugejate ette 22. detsembri lehenumbris ja veebis.

Sigaretikarp kuulus Johan Holbergile (s 1893), kes 1927–1928 oli Eesti Vabariigi kaubandus-tööstusminister. Põgenes 1944 Saksamaale, u aastal 1950 siirdus edasi Ameerikasse. Pärast Holbergi surma jäi karp tema raviarstile Endel Sepale, kes annetas selle ERMile.