Kui peaks tekkima mõte nüüd ise hapukapsast teha, siis leiab kauplustest ka kaasaegsemaid vahendeid kapsa riivimiseks. Ja ei pea ju valmistama tervet tünnitäit, piisab väiksemast purgist toidu kõrvale salatiks. Näpunäited hapukapsa valmistamiseks leiab YouTube’ist, ja nagu selgub, pole see sugugi keeruline – riivid kapsa ära, lisad soola ja soovi korral veidi suhkrut, muljud kapsast, kuni mahl väljas ning tambid tihedalt purki. Ja juba mõne päeva pärast kõlbabki süüa, on hea ja värskem kui see, mis poes ootab oma „parim enne“ lõppemist.

Kuna borš on juba jõudnud UNESCO kultuuripärandi nimistusse Ukraina rahvusroana, võiks kaaluda sama staatuse taotlemist Eesti mulgikapsastele.

Aga kui ise ei viitsi teha, võib minna turule. Hapukapsas on ikka olnud üks taskukohasemaid turul leiduvaid kohalikke tooteid, kuigi aastaga on ka selle keskmine hind tõusnud 24%.

Tallinnast saab parimad hapukapsad Keskturult. Seal on Kaja kapsaid müünud juba oma kolmkümmend aastat. Hapukapsast on tal tünnides vähem ja rohkem haput, peedi ja porgandiga, hind vastavalt kas neli või viis eurot kilo. Ja kapsas on tõesti hea, sest muul viisil pole võimalik nii kaua turul püsida.

Sügisel ostetakse kokku suurem kogus värsket kapsast ja siis seda vastavalt vajadusele turule müügiks valmistatakse, et oleks alati hea ja värske, selgitab Kaja. Selleks tööks on olemas ka spetsiaalne kapsariivimise masin, sest käsitsi nii suurtes kogustes ju hapukapsast ei tee.

Hapukapsa kiituseks on esile toodud eelkõige selle vitamiinirohkust ja suurt C-vitamiini sisaldust. Kuigi kõige tervislikum on süüa hapukapsast toorelt salatina, võib sellest valmistada muidki roogi – lisaks hautatud hapukapsastele ka mulgikapsaid, hapukapsasuppi või hapukapsaborši.

Kuna borš on juba jõudnud UNESCO kultuuripärandi nimistusse Ukraina rahvusroana, võiks kaaluda sama staatuse taotlemist Eesti mulgikapsastele, mis praegu on kantud Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse.

HAPUKAPSAS TALDRIKUL