Kuidas robotmuruniidukid töötavad?

Robotmuruniidukid näevad välja ja toimivad tegelikult samamoodi nagu robottolmuimejad. Nad koosnevad järgnevast.

Niiduk

Robotmuruniidukitel on elektriline niidumootor, mis toimib taaslaetavatel akudel, nagu ka robottolmuimeja. Need on väiksemad kui traditsioonilised kütusel põhinevad muruniidukid, nad töötavad pidevalt, sisuliselt iga päev, ja naasevad oma laadimispesadesse automaatselt, kui vajavad akude laadimist.

Kui sa ei taha programmeerida oma juhtmeta imet kontrollpaneelist, mis on installeeritud üksusesse, siis saad alla laadida rakendusi, et kontrollida seda nutitelefonist. Enamikul robotmuruniidukitel on PIN-kood: vargusvastane meede, mis kindlustab, et varastel ei ole nendega midagi teha.

Laadimisjaam

See peab olema asetatud tasasele pinnasele, pistikupesa lähedale ja kaitstud vihmutite ning otsese päikesevalguse eest. Laadimisjaam peaks olema paigutatud tsentraalsesse asukohta, millel on määratud ruum ees ja külgedel. Lisaks saad osta enda niidukile garaaži, et kaitsta seda ilmastikuolude eest.

Robotniiduk laeb ja läheb välja, niidab ning tuleb tagasi, laeb jälle, läheb välja ja niidab taas. See on autonoomne masin, mis juhib ennast ise ja otsustab, millal niita ning kui tihti niita, olenevalt muru pikkusest.

Juhttraadid ja piirid

Niidukid sagivad sinu hoovis ringi, niites vaikselt ettenähtud graafiku järgi määratud hooviosas. Niidetav ala on reguleeritud juhttraatidega – nagu koertele mõeldud nähtamatu aed.

See on autonoomne masin, mis juhib ennast ise ja otsustab, millal niita ning kui tihti niita.

Juhttraadid tuleb asetada (või lasta professionaalil seda teha) mööda oma hoovi piire, ümber puude, lillepeenarde ja muude takistuste ühel viisil kahest:

  1. Kinnitades need maa kohale, kasutades nagisid.

  2. Mattes need maa sisse.

Robotniidukid on mõeldud nii väikestele kui ka suurematele aladele. Kui pisemad saavad hakkama kõigest 200-ruutmeetrisel niidualal, siis suuremad on mõeldud kuni 2 hektarile. Mõned niidukid sisaldavad vihmasensorit, mis ilma halvenedes lõpetab niiduki töö ja saadab selle tagasi koju.

Robotmuruniidukite tehnoloogia on pidevalt arenev. Tootjad arendavad mudeleid, mis saavad muru niita ka ilma juhttraatideta, kasutades GPS-tehnoloogiat.

Robotmuruniidukite eelised ja puudused

Robotmuruniidukid võivad olla tuleviku muruniitjad, aga nad ei pruugi olla parim valik igale hoovile.

Robotmuruniidukite eelised

Kaugjuhitavad muruniidukid niidavad suvalises mustris, jätmata jälgi. Samuti on nad isemultšivad, seega ei pea sa tegelema mahajäänud rohulibledega. Peenemad lõikejäägid tagavad tervema ja õnnelikuma muru, sest nad ei jää kogumitesse, annavad toitaineid tagasi pinnasesse ning kaitsevad muru kuivamise eest. Muud eelised on järgmised.

  • Neid kompaktseid niidukeid saab kaugelt programmeerida, kasutades oma nutitelefoni või isegi pilvepõhist häälaktiveeritavat teenust (näiteks Alexa või Google).

  • Sisseehitatud turvaelemendid (rohkem sellest allpool) hoiavad nii sinu lemmikloomi kui ka lapsi niiduki eest ja kaitsevad seda varguse eest.

Robotmuruniidukid on isemultšivad, seega ei pea sa tegelema mahajäänud rohulibledega.

  • Keskkonnakaitse agentuuri (EPA) sõnul eraldab üks kütusel põhinev muruniiduk 40 kilogrammi süsinikdioksiidi ja 15 kilogrammi muid saasteid aastas. Akul toimiv üksus kasutab vähem võimsust laadimiseks, ei tekita kütusest tulenevaid saasteid ja vähendab mürasaastet.

  • Heli nendest vaiksetest robotüksustest ulatub kuni 65 detsibellini, mis on umbes sama vali kui tavaline vestlus. Tavalisest lükatavast muruniidukist tekkiv müra ulatub aga umbes 100 detsibellini, samamoodi nagu auto signaal.

  • Robotniidukid säästavad sinu aega. Neid ei huvita, kas väljas on pime, ja nad ei tunne süüd selle jalgpallimängu vaatamise pärast, mida lihtsalt pidi nägema. Nad järgivad kohusetundlikult installeeritud programmi ja niidavad muru.

Robotmuruniidukite puudused

Robotmuruniidukid ei tohiks niita äikesetormi ajal ega tuules. Samas – ka sina ei niidaks. Muud puudused on järgmised.

  • Sa pead siiski kasutama kärpijat või trimmerit kohtades, kuhu automaatne robotmuruniiduk ei ulata, näiteks tugiseina või vundamendi läheduses.

  • Niidukeid ei saa kasutada järskudel kallakutel, kaasa arvatud 25% kuni 45% kallakul, olenevalt niiduki tootjast. Mõnede tootjate robotniidukid saavad hakkama kuni 70% kallakul.

  • Esialgu on vaja intensiivsemat programmeerimist, et kalibreerida niiduk oma hoovi kuju ja suuruse järgi.

  • Kõigepealt pead üles seadma või matma juhttraadid.

Turvafunktsioonid

  • PIN-koodid: robotmuruniidukitel on PIN-koodid, mis kindlustavad, et nad ei tööta, kui nad on varastatud. Kui keegi peatab või tõstab niidukit ilma PIN-koodita, kõlab alarm. Seadet ei saa kasutada teise dokkimisjaamaga.

  • Kokkupõrkesensorid: samuti peatuvad niidukid, kui keegi, kaasa arvatud lemmikloom või laps, selle teele ette satub. Segamise korral niiduk peatub, pöörab teise suunda ja jätkab niitmist.

  • Tõstesensor: robotmuruniiduki terad lõpetavad töötamise, kui niidukit peatatakse või tõstetakse, ennetamaks vigastuste tekkimist. See on eriti oluline, sest näiteks Ameerika Ühendriikides ravivad tervishoiuteenuste pakkujate erakorralised osakonnad ligi 85 000 muruniidukitega seotud vigastust aastas.

Niiduki niitmismustrid

Robotmuruniidukid kasutavad Edward Käärkäe tüüpi lõiketerasid. Need mikroterad on kerged ja robotniidukid niidavad suvalise mustriga, vältimaks inetuid radasid murul. Enamikul tootjatel on turvafunktsioonid, mis sisaldavad tagurpidi liikumist, kui niiduk millegagi kokku põrkab.

Niidukid niidavad sirgete joonte asemel erinevates suundades, vältides muru kaldumist niitmise suuna suhtes. Kergem rohuliblede kärpimine hoiab muru minemast šokki skalpivast niitmisest.

Iga hoov ei ole robotmuruniidukile ideaalne

Kuigi niidukid on nutikad, ei ole tänapäeva robotmuruniidukite mudelid piisavalt targad, et tegeleda suurte roobastega, järskude nõlvakutega või eraldatud murusaartega hoovidega, seega pead neid alasid võib-olla käsitsi niitma. Robotniidukitel on samuti raskusi väikeste hoovialadega, kus on lühikesed niitmismustrid.

Piirnevus: mitmed traditsioonilised hoovid, mis on blokeeritud eest ja tagant lillepeenarde, sissesõiduteede ning muude aladega, ei võimalda robotmuruniidukile katkematut teekonda. Ideaalne oleks piirnev muru.

Robotniiduki seadistamiseks on vaja installeerida perimeetri traat, mis hoiab robotit hoovis ja takistab seda minemast lillepeenardesse või ümber puude või aladele, mida tahame vältida. See traat peab olema piirnev, sest see ühendub laadimisjaama, kus robot elab ja laeb.

Niitmata muru ribad: kui muru kasvab vastu aia või koduseina alumist äärt, siis robotniiduk jätab selle mururiba niitmata tera ja niitmiskasti ääre vahel oleva distantsi tõttu.

Seetõttu peab koduomanik selle muru kas käsitsi niitma või ära ääristama. Samuti võib paigaldada ümber selle ala näiteks kivi või kruusa, et robotniiduk pääseks ligi kõigile murualadele.

Võimsus ja logistika: sul peab juba olema või pead paigaldama mugavasse kohta välise pistiku laadimisjaama jaoks. Samuti pead looma alad, mille kaudu pääseb pidevalt laadimisjaama juurde ja sealt ära ning mis vähendavad takistusi niitmismustris.

Robotmuruniidukite hind

Robotmuruniidukite hinnad on erinevad, alustades umbes 500 eurost, ulatudes kuni umbes 15 000 euroni. Keskmine robotniiduki hind on ligikaudu 1500 eurot. Nagu ka traditsiooniliste niidukitega, pead perioodiliselt vahetama nii terasid kui ka liitiumioonakusid.

Kui oled huvitatud robotmuruniiduki ostmisest, vaata valikut robotniiduk.pro kodulehelt.

Milline robotmuruniiduk on parim sinu hoovi jaoks?

Robotmuruniidukid on saamas järjest populaarsemaks, aga on need sinule sobilikud? Mitmed faktorid määravad, milline robotmuruniiduk on parim sinule ja sinu hoovile. Nende seas on järgmised tegurid.

  • Hoovi suurus, mida niiduk saab niita

  • Rohuliblede kõrgus pärast muru niitmist

  • Võimekus sinu aed selgeks õppida

  • GPS-tehnoloogia ja nutitelefoni rakendus

  • Võimalus koostada niitmisgraafik

  • Ilmastikukindlus ja vahendid märja muru niitmiseks

  • Servade ääristamise suutlikkus

  • Terade kvaliteet

  • Aku eluiga – nii pärast täislaadimist kui ka kogu eluiga

Millal kutsuda professionaalid?

Sul ei ole veel robotmuruniidukit? Vihkad tülikat muruniitmist? Võta meiega ühendust ja soovitame sulle parimat mudelit just sinu niidualale.

Jaga
Kommentaarid