Sellise loo rääkis meile hiljuti üks metsaomanik. Ning inimese jaoks, kes kord või paar elus oma rohelist vara müüb, on kogu protsess tegelikult sama emotsionaalne, vastutusrikas ja hirmutav sündmus kui see automüük. Soov saada kasumit, põnevust, tunnustust, tõsta kompetentsi, aga ka kartus, turvalisuse vajadus – need on müügiks ja ostuks tegelikult ühed olulisemad ajendid.

Müügiotsus on tehtud. Tead, et ise ei kasuta. Oled ootusärev. Aimad, et ega seisev kaup ajaga paremaks ei lähe … aga kuidas algust teha, keda või mida usaldada? Kuidas saada kõrgeim võimalik hind, et eelmise põlve vaeva tagantjärele kahetsusega poolmuidu ära ei peaks andma? See on murekoorem, mis äärmuslikul juhul võib viia lausa masenduseni. Ja see võtab hästi kokku inimeste kartuse, kui metsateema tõstatub. Mida inimene ei tea ega tunne, seda ta pelgab, ning inimlik soov hirmust ja ohuolukorrast kiiresti vabaneda, võib ta tahtmatult tõugata võõrast vara noolivate ablaste isikute haardesse. Selline stsenaarium on Eesti metsaomanikega pikka aega kordunud ning oli aastaid tagasi AS-i Timber asutajatele võimalus sekkuda, et toona ostja suunas tugevalt kaldu ning metsaomaniku suhtes ebaõiglane ja peata olukord tõhusalt ning pöördumatult muutuks.

Ebakindlust oli ja on palju

Võiks ju lihtsakoeliselt mõelda, et turg on isereguleeruv süsteem. Rumalatelt tulebki raha ära võtta. Äri on äri. Kaubanduses ju tihti nii, et üks võidab igal rindel ning teine jääb rahast ja kaubast ka ilma. Aga kes tahaks olla vabatahtlikult heauskne ohver või hanekstõmmatu?

Kui maareformi järel said inimesed uuesti oma metsa ja põllumaad ise kasutama hakata, tekkis Eestisse seninägematu turg, mis selle rohelise varaga ka kauplema hakkas. Aastaid hiljem on isegi naljakas tagasi mõelda, milline olelusvõitlus see vaat et aastakümneid oli. Veel tänagi ei ole metsaäri seisus, mis lubaks igal omanikul metsa müümisel juba ette täiesti kindel olla, et saab õiglast tasu ning ei jää okast hinge ega üleliigset okast laoplatsile. Kas on ebareaalne omaniku huve arvestavat konsultatsiooni turult saada – ammugi siis tasuta – ja miks tundub, et iga kivi taga varitseb koll?

Metsaomanike seas ei ole pettasaamishirmule vastast tänini. Kõige valusam on vastu pükse saada hinnaga. Ning kui õnnestubki valida mitme helistaja pakkumise seast selline ostja, kelle pakutud summa tundub paljulubav, siis jääb puudu kindlustundest, et näiteks raieõiguse võõrandamise lepingut ootuspäraselt täidetakse. Mis siis, kui kogemata naaberkinnistult raiutakse, ebasobivasse kohta suured väljaveo roopad jäävad – mida siis esimese asjana ette võtta ja kuidas või kas üldse saada raieõiguse ostnud metsafirma esindaja endaga viisakalt laua taha lahendust kokku leppima? On veel üks aga – mureliku metsaomaniku juba sõlmitud leping ei pruukinud ostjale üldse mingeid kohustusi kehtestada… Ka sellist pauku tuleb luuavarrest. Tõenäoliselt kipub olema nii, et metsaomanik ei tajunud endaga manipuleerimist ka siis, kui metsa üldse liiga odavalt ära andis, ja seda juhtub ikka ja veel oi-oi kui palju. Võib ka olla, et inimene sai eksitamisest nagu aru küll, aga ei julge enne lepingu allkirjastamist tunnistada, et nii haledalt sisse veeti, ja peab kohusetundlikult algsest lubadusest kinni.

Läbipaistev lahendus on olemas

Metsaäri ei erine muust maailmast, kuna suurim väärtus, mida otsida ja hoida, on usaldus. Seda ei saa turult osta, aga turgu saab muuta usaldusväärsemaks ning sellega AS Timber ka metsasektoris jõuliselt tegeleb. Kus hirmul kõige suuremad silmad, seal abi kõige selgem.„Enamiku metsaomanike hirmudest AS-i Timber teenus leevendab,“ kinnitab Ott Krigul, metsaoksjonikeskkonna Timber.ee kaasasutaja ja turundusjuht. Tarbija teadlikkuse tõstmine on ettevõtte meeskonna südameasi. Metsamüüki ja -majandamist selgitav konsultatsioon on tasuta.

ASi Timber turundusjuht Ott Krigul

Timber AS teab, et müük toimub inimeselt inimesele ning öösel hästi magada ei taha mitte ainult ostja, vaid ka müüja. Ja eriti just müüja ning tema huvid peavad olema seatud aukohale. Valel on ikka olnud lühikesed jalad ning metsaomaniku kogenematusega vangerdav metsaäri ei ole enam jätkusuutlik. Õnnestunud metsamüük ei ole omaniku jaoks enam juhuse asi lõputus anarhias. Punkt. Uus standard metsasektoris on teadliku otsuse läbi sündinud ostu-müügitehing, millega AS Timber oksjoni-teenusepakkujana jääb ise rahule vaid siis, kui rahul ja õnnelik on klient, sest on leitud parim ostja parima hinnaga … ja mitte ainult.

Krigul kinnitab, et Timber AS on koondanud oksjonitelt metsa ostjate ringi kontrollitud metsafirmad ehk valdkonna koorekihi. Timber.ee oksjonikeskkonda kasutavad oma kinnistute ja raiete müügiks tema sõnul mitmete sadade või isegi tuhandete hektarite metsateadlikud ning turgu läbi-lõhki tundvad omanikud. Ning need asjaolud ei tohiks ühe keskmise suurusega kinnistu eraisikust omanikule jätta kahtlust, et oma metsa müümine Timber.ee oksjonil on turvaline ning annab suurimat tulu.

Oksjon pole risk, vaid võimalus

Kuigi oksjon kui enampakkumine on üks arhailisemaid kauplemisviise kogu maailmas, on internetioksjon Eesti turul siiski võimalus, mida paljud metsa ja metsakinnistu omanikud veel ei tea kasutada. Kui järele mõelda, siis tegelikult ei ole oksjon sündmus, millele lihtne inimene nagu muuseas satub. Stereotüüpselt tundub oksjon osana rikaste ja ilusate maailmast ning selle digitaalne ekvivalent võib isegi arvutit tundvale inimesele võõristust tekitada.

Oksjon on võimalus saada oma vara eest mitte ainult turuhinda, vaid tihti kujuneb lõplik müügihind mitmete asjade koosmõjul sellest oluliselt kõrgemaks. Oksjonikeskkonnas jõuab raieõiguse või metsakinnistu hind alati kõrgeima võimalikuni isegi juhul, kui metsa majandamisele on seatud piirangud. Ja selline hinnaüllatus kliendi jaoks on suurim töövõit ka oksjonikorraldajale. Ning klient saab alati kindel olla, et teenusepakkuja tasu on fikseeritud protsendina lõpptulemusest ning varjatud kulusid ei lisandu.

Kliendid ei ole olnud kitsid kiitma ka müügiprotsessi ennast: Timber AS-i puhul võlus usaldusväärsus ja korrektne asjaajamine. Samuti meeldis, et just aktsiaseltsist Timber saadi oma küsimustele professionaalsed vastused. Või siis et ma neid Timberi-lugusid olin kunagi netist lugenud, aga mõtlesin, et jutud on nagu ilusad, aga kas nad ka tõeks osutuvad … ja tegelikult ka see nii oli.

Tõehetk, mil selgub, et liigkasuvõtjaist vahendajate tõttu oleks metsaomanikul saamata jäänud kümned tuhanded eurod, on metsaomanikule kirjeldamatult ülev. Tunnet justkui lotovõidust ei vahetaks keegi naljalt millegi vastu. Eriti, kui jõuab kohale, et nüüd saab maamajale mitte ainult veevärgi sisse, vaid hoonele ka uue katuse, mida esialgu kindlasti loota ei tihatud. Koorem langeb õlult, kui tead, et saad maa ikkagi lastelastele jätta, ja ainult metsa müügist tuli raha, mida telefoni teel pakuti kunagi kogu metsaga kaetud kinnisasja eest. Miks ma sellest oksjonivõimalusest varem ei teadnud? Oleksin äkki juba eelmisel aastal julgenud müüa… Nüüd kohe poodi torti ostma!

Digitaalne metsaäri on tulnud, et jääda

Rahuolev klient on öelnud, et Timber AS-il on suurepäraselt õnnestunud ühendada inimene, loodus ja 21. sajandi maailm. Aeg, mil internetioksoni keskkond timber.ee loodi, igatses metsasektor mitte ainult maineremonti ja asjaajamislikku selgust. Veebikeskkonna loomisega täideti turul nišš, mis tabas sellel hetkel lausa mitu kärbest ühe hoobiga.

Info puuduse või vahemaa tõttu ei pea ükski tehing ära jääma ega rappa minema. Internetiruum ostu-müügitehinguks on elementaarne digimugavus, milleta suurem osa kaasaegsetest inimestest oma igapäevaelu enam ettegi ei kujuta. Vajadus tänapäevaseks ja kasutajasõbralikuks ostja-müüja kohtumiseks, omanike vara õiglaseks kohtlemiseks ja üldiseks kommunikatsiooni parandamiseks oli ja on timber.ee kaudu hästi ära kaetud. Kõik on tehniliselt mugav ja interneti abil teises riigiski ligipääsetav ja korraldatav – seal, kus müüja või ostja parasjagu viibib. Kuusik vahetab omanikku, aga tehingu osapool on palmisaarel.

Koostöö AS-iga Timber tähendab nii garantiisid kui ka võimalusi ja kaasaegset ostukeskkonda. Parim metsaomaniku huve arvestav müük toimub nõustamise abil ja võtmesõna on usaldus. Kui ka Sina soovid teha teadlikke valikuid ning tahad oma raieõigusele või metsakinnistule õiglast hinda, samuti vajad kindlustunnet lepingute sõlmimisel ja raietöödel, võta ühendust meie kogenud spetsialistidega!

Konsultatsiooniks ja päringuks saad kontakti, kui helistad 666 5050 või kirjutad info@timber.ee

Jaga
Kommentaarid