„Olen tänavail kohtunud vähemasti 1000 inimesega, kui huvitav see on! Uskumatu, mida kõike olen kogenud,“ räägib esimest korda valimistel kandideeriv Anneki.

Ta soovitab soojalt kõigile säärast suhtlemiskogemust tänavail ja telkides. Ta usub, et suutis nii mõnedki inimesed ära veenda valima minema. Ja suutis nii mõnelegi venekeelsele inimesele selgeks teha mõnegi Eesti riigis tähtsa asja.

Ta kavatseb vastavalt valijate soovidele valimiste järel süveneda Narva ja Narva-Jõesuu kandi maamõõduprobleemidesse, kus olla parasjagu segadust.

Annekiga koos olev usin abiline, emakeeleõpetajast Anneli Kööba-Orlov aga rõõmustab, et suutis nii mõnelgi mitte-eestlasele anda inspiratsiooni kodakondsuse taotlemiskeks või uuesti eksamile minemiseks.

Voka raamatukogus, mille ees rahvast kommidega kostitai oli kolme päeva jooksul valimas käinud 150 inimese ringis. Kõik kellega rääkisime, nii komisjonist kui valijaist rõhutasid, et valida tuleb omasid, mitte parteilisi turiste, kes ühel aastal kandideerivad siin ja teisel seal, aga kellele kohalik rahvas sugugi korda ei lähe.

Mitmed nn omadest kandideerijad rääkisid Maalehele kui oluline on tänavatel suhtlemine, mille käigus avaneb maailm tavapärasest hoopis teistest külgedest, küsitakse nii korterit kui kodakondust, pensionist rääkimata, aga paljud teemad on ka üliolulised ja sügavalt isiklikud..