Sõjaväe teene

Maadluse juurde jõudis Läänemaalt Saulepi vallast Varemurru külast Looritsa talust pärit noor Palusalu (siis veel Kristjan Trossmann) tänapäevases mõistes lootusetult hilja, 21aastaselt, kui 24. novembril 1929 ajateenistuses olles garnisoni esivõistlustel osales.

„Esinesin kohe raskekaalus. Esimeseks vastaseks oli oma aja tuntud maadleja Palm, kes samal ajal teenis kaitseväes. Kuigi enne võistlusi hästi harjutanud, läksin tuusade vastu teatud aukartusega. Kuid – juba oma esimese võistluse ma võitsin. Tulin garnisoni meistriks,“ meenutas Palusalu oma sporditee algust Nikolai Kursmani vahendusel ajalehes Lääne Elu septembris 1936.

Edasine enam nii lihtsalt ei läinud. Debüüt Eesti meistrivõistlustel lõppes noorsõdurile kahe kaotusega. Järgmise aasta veebruaris kordus Kreeka-Rooma maadluses sama, kusjuures ka vastased olid samad: Olaf Luiga ja Otto Viikberg.

„Vaatasin kohe, et sellest poisist midagi tuleb. Keha oli, jõudu oli, tahtmist oli, aga oskused veel puudusid,“ rääkis aastakümneid hiljem Otto Viikberg-Viikmäe.