Ka ketikoerad, kes paugutamist kardavad, tuleks aastavahetuseks kinnisesse ruumi lasta - näiteks garaaži või kuuri, sest paanikas loom võib keti puruks tõmmata ja minema joosta. „Põgenike teekond võib neid teinekord aga kodust päris kaugele viia - meil on teada juhtumid, kus Harjumaalt Koselt ära jooksnud koer on leitud Raplast või Paldiskist põgenenud peni on Sakku välja jõudnud," rääkis loomade hoiupaiga arendusjuht Rein Kikerpill.

Loomade hoiupaik soovitab kõigil koeraomanikel oma neljajalgsed sõbrad kiibistada, kiibiga varustatud koerte puhul aga kontrollida, et omaniku andmed ka registris oleksid. Lisaks võib panna omaniku kontakttelefoni või aadressi koera kaelarihma külge.


Näpunäiteid ilutulestikku kartva koera omanikule:

  • Ära tee koera hirmunud käitumisest välja, kui hirmuks pole tõelist põhjust.
  • Ära lohuta hirmunud koera ja ära ka ise muutu rahutuks looma kartusest, sest selline käitumine premeerib koera - ta saab su tähelepanu. Looma lohutades, paitades ja talle maiust andes kiidad teda tegelikult hirmunud käitumise eest ja hirm süveneb veelgi.
  • Ära karista hirmunud koera, kuna karistamine ainult kinnitab looma arvamust sellest, et olukord ongi hirmus.
  • Ürita paugutamise ajal koera tähelepanu võita ning koos temaga midagi meeldivat teha, näiteks mängida.
  • Ära jäta koera üksi! Raadio või televiisori võid keerata valjemaks, et loom paugutamist ei kuuleks.
  • Teatavasti kuulevad loomad inimestest palju paremini nii vaikseid kui ka kõrgeid helisid. Sellepärast peaks ettevaatusabinõud kasutusele võtma kohe peale kartuse ilmnemist, sest looma hirmud ei kao, vaid hoopis süvenevad aastatega.

Näpunäidete allikas ning lisalugemine: Eesti Saksa Lambakoerte Ühing.