Keri saarel asuv tuletorn on oma ainulaadse arhitektuuri ja põneva ehitusloo poolest Viimsi valla tähelepanuväärsemaid ehitismälestisi. Praeguse tuletorni ehitamist alustati 1803. aastal. Et ehitusolud osutusid erakordselt rasketeks, jäeti kiviosa ehitamine pooleli praeguses kõrguses. 15 meetri kõrgusele kivialusele püstitati esialgu puidust torn ja 1857. aastal käesolevani säilinud metalltorn. Ajaloolise faktina olgu märgitud seegi, et aastatel 1907-1912 töötas tuletorn saare enda maagaasi energial.

Juba 1920. aastatel täheldati kivijalamil ohtlikke pragusid, mida parandati 1937. aastal nelja raudbetoonist vöö abil. Kapitaalsem remont teostati 1959, mil kivijala ümber valati raudbetoonist särk, mis ei suutnud aga tõkestada hilisemat varingut. Tuletorni veerandosa välismüürist varises 1996. aastal, misjärel ümbritseti torn nelja terasvööga.

Paraku on tuletorni tehniline seisukord mitterahuldav ka tänasel päeval, välisvoodri irdumine on probleemiks praeguseni ning tuletorni võib ohustada taas varinguoht. Muinsuskaitseamet on astunud samme olukorra parandamiseks. Nimelt tellis Muinsuskaitseamet käesoleva aasta oktoobris Keri tuletorni tehnilise seisukorra uuringu ja põhiprojekti restaureerimiseks. Ühtlasi pöörduti Veeteede Ameti poole ettepanekuga alustada vastavalt valmivale projektlahendusele restaureerimistöödega.

Veeteede Amet on kinnitanud tahet ja koostöösoovi tuletorni säilitamiseks ning lähiaastatel rahaliste vahendite kaasamist restaureerimistöödeks.


Ainulaadse arhitektuuriga Keri tuletorn