Köömnepulgad

1 ½ dl vett

25 g pärmi

1 tl suhkrut

4 dl nisujahu

1 soola

1 köömneid

2 sl õli

3 sl oliiviõli

jahvatatud meresoola

Lahustage pärm leiges vees, segage hulka suhkur, jahu, köömned, sool ja õli. Sõtkuge kõik siledaks tainaks ning jätke rätiku alla kerkima. Umbes 45 minuti pärast jagage tainas neljaks osaks, need jagage omakorda kümneks tükiks. Rullige need umbes 25 cm pikkusteks pulkadeks ja asetage plaadile hõredalt, et nad kerkides kokku ei puutuks. Kui tainast jääb järele, sest pulgad ei mahu korraga plaadile, katke tainas kilega. Laske pulkadel veel 15 minutit kerkida, siis määrige õliga, raputage üle soolaga ning küpsetage umbes 10 minutit 225° juures. Valmis küpsenud pulkadel laske õhu käes jahtuda, ärge neid rätikuga katke. Seejärel veeretage ülejäänud tainas pulkadeks ning küpsetage.

Porgandikeerud

5 dl vett või porgandimahla

50 g pärmi

1 sl mett või suhkrut

2 tl soola

3 dl peeneks riivitud porgandit

¾ dl õli

14 dl nisujahu

2 sl seesamiseemneid

Lahustage pärm leiges vedelikus, lisage mesi, sool, riivitud porgand ja õli. Jahu hulka segades sõtkuge tainaks. Katke tainas rätikuga ja laske soojas kerkida, kuni maht on kahekordistunud. Siis jagage tainas umbes 20 tükiks. Rullige need 25 cm pikkusteks ja pöidlajämedusteks vorstikesteks ning keerake paari kaupa kokku. Tõstke keerud küpsetuspaberiga kaetud plaadile, laotage rätik peale ja laske 15–20 minutit kerkida. Enne ahjupanekut piserdage kergelt veega üle ja puistake peale seesamiseemned. Küpsetage 15–20 minutit 225° juures. Küpsetusaeg sõltub keerusaiade jämedusest.

Kaheviljakuklid

5 dl vett

50 g pärmi

½ dl õli

2 tl soola

2 sl siirupit või suhkrut

4 dl rukkijahu

8 dl nisujahu

Lahustage pärm leiges vees, lisage sool, õli, siirup ja rukkijahu. Lõpuks pange juurde nisujahu ja sõtkuge tainas. Laske sel kerkida soojas kohas rätiku all. Hästi kerkinud (kahekordistunud) tainas rullige paksuks vorstiks ja lõigake tükkideks. Tükid vormige ümmargusteks kukliteks ja tehke peale lõige. Laske neil plaadil kerkida umbes 15 minutit. Küpsetage 12–15 minutit 225° juures.