Ellu on äratatud isegi endisaegne lastelemmik hülgepoiss Vigri-Migri. Neile järgneb pikk rivi rahvuslikes tantsuriietes rõõmsaid lasteaialapsi - 350 last koos saatjatega. Kollase lipu all marsivad ka Harku lasteaia tantsurühma "Lotte" väikesed tüdrukud, tantsuõpetaja Signe-Britt Sild ja direktor Juta Meringo.

On eel-kooliealiste laste üle-eestiline tantsupidu "Kodupäike". Tantsupeost soostusid lähemalt vestlema korraldaja Kaia Pihlak (tantsupeol Kiisu- Kaia rollis) ja tantsupeo pealavastaja Märt Agu (Kutsu- Märt).

Päris alguse sai kõik sellest, kui Kristi Sinimets oli lastega noorte laulu- ja tantsupeol ning tema väike tütar küsis, et miks tema tantsupeol tantsida ei saa. Ema vastas, et "kasva veel", aga kas selline vastus siis rahuldab last? Muidugi mitte, tuli hakata korraldama! Kuid eestlasele omaselt tuleb asju teha korralikult ja nii, et oleks maailma parim!

Kristi võttis kampa abikaasa Ants Kuristi, teater No99 valgusmeistri ja Pärnamäe küla külavanema Annika Vaikla. Peo loomingulist külge hakkasid juhtima koreograaf Märt Agu ja tantsuõpetaja ning grimmikunstnik Kaia Pihlak. Kutsu ja Kiisu olid Märdi idee ja just selleks, et olla lapsele lähedal. Mis see onu ja tädi ikka lapse jaoks on, küsib Märt.

Tegu oli täielikult eraalgatusliku üritusega ning vaatamata taotlustele, ei saadud mingeid riiklikke rahalisi toetusi. Tantsupeol osales 20 lasteaeda Eesti erinevatest paikadest.

Soovijaid oli rohkemgi, kuid pidu tuli ühte päeva mahutada. Kui traditsioonilisel tantsupeol on tantsud täpselt paigas, siis nüüd said lasteaiad vabalt valida kas teha Eesti autori tants, seltskonnatants või mõelda ise üks koduteemaline tants. Oli oluline, et tantsiksid Eesti lapsed eesti muusika järgi, selgitab Kaia. Ühiselt tantsiti aga vana head Kaera-Jaani!

Märt: "Käisime läbi lasteaiad, tegime ülevaatused. Sealjuures polnud ülevaatus mitte tantsusammude kontroll, vaid Kiisu-Kaia ja Kutsu-Märdi muinasjutuline lugu sellest, kuidas nad lastele külla tulevad, et üheskoos tantsida ja mängida. Ning järgmine kord tulevad lapsed vastukülaskäigule Kiisu ja Kutsu juurde koju ja siis teemegi koos tantsupeo! Kõik oli väga mänguline ja lapsepärane. Küsisime lastelt endilt, et mida nad tahaksid - lapsed tahtsid mängida ja jäätist süüa! Ja nii me tegimegi, et lapsed said tantsupeol mängida padjasõda, süüa jäätist, isegi joonistusvõistlus oli!"

Kas kõik lapsed armastavad tantsida?

Märt: "Sama hästi võiks küsida, kas kõik lapsed armastavad mängida? Lastele on ääretult vaja tantsu. Me kasvame, õpime samm-sammu haaval koduõuest eemale, nii me areneme. Tants ja laul on ääretult oluline pedagoogiline vahend, sest kogu elu koosnebki rütmidest. Oluline on leida rütmides tasakaal - mida varem sa hakkad seda läbi mängu lapseni viima, seda terviklikum on tulemus!"

Märt: "Tants on korralik ravum (nagu Pipi ütles, teate küll). Tantsupidu on pedagoogiline protsess: treeningud, et tants selgeks õppida ja maiuseks siis tantsupeole sõitmine."

Kaia: "Minu jaoks oli hea kogemus ja väljakutse teha omaloomingulist tantsu Harku lasteaia lastega. Kõige noorem osaleja oli 2-aastane, kõige vanem 6-aastane, mistõttu leidsime mõlemad Signega, et parem on läheneda loovtantsupõhiselt. Nii tuligi vahva rongisõidutants, mille valmimises oli suur osa ka lastel endil."

Kas väikeste laste pidusid saab teha vaid sooja, ilusa ilmaga?

Märt: "Küsiksin vastu, kas väikeseid lapsi saab kasvatada vaid sooja ja päikeselise ilmaga? Kliima on meil nagu ta on ja me oleme selle võrra rikkamad, et meil on neli aastaaega, erinevalt paljudest teistest maadest. Loomulikult ei saa lapsi hooletult visata vihma kätte, aga saab selle lapsele välja mängida (lisaks soojadele riietele)."

Kas sellest tantsupeost saab iga-aastane traditsioon? Kaia: "Tagasiteed enam ei ole. Loodame, et alus on pandud tugevale traditsioonile. Mõned lasteaiad registreeruvad juba järgmisele peole. Selleaastasest peost on aga tegemisel DVD! Kohtume järgmisel tantsupeol!"

Lõpetuseks nimetame siin ära ka väikesed Harku lasteaia lapsed, kes tantsupeol nii tublilt esinesid: Rebecca Emily Aruväli, Emma-Sofia Järve, Anete Kasvandik, Hanna-Lore Kuuseväli, Triinu-Liisu Ismael, Grettel Merelaid, Seleena Saar, Hanna Liis Tepper, Anna- Liisa Vannamik, Sandra Vahemaa, Karolin Simuland, Heleriin Pihlak, Karolin Väli, Melissa Marii Tamm, Mona Alasi, Liisa-Marie Saulep, Mariete Poolamets, Getter Innos, Madli- Triinu Kreutzwald, Kirsi- Mari Kreutzwald, Maarit Mustafaev, Hela Uuetoa, Laura Konks, Eva-Lotta Vannamik.

Palju jõudu neile uute tantsude õppimisel!