Tootearenduskeskusest saab tellida tapateenust ja lisaks liha lõikamise- ning pakendamise teenust, operaatoril on ka õigus tegeleda loomade kokkuostu ja omatoodete arendamisega.

Vaemlas hakkab teenust pakkuma avatud konkursi teel leitud operaatorfirma Hiiumaa Lihatööstus OÜ. Klientideks võivad olla nii MTÜ Hiiu Veis ja Lammas 27 liiget, kui ka kõik teised Hiiumaa loomakasvatajad või lihast lõpptoodete valmistajad.

Lammaste ja lihaveiste karjatamine Hiiumaa poollooduslikel kooslustel on märkimisväärse tähtsusega – ilma karjatamiseta need alad võsastuksid ja väärtuslikud elupaigad mitmetele haruldastele linnu-ja taimeliikidele kaoksid. Kohaliku väike-lihatööstuseta oli saare loomakasvatajatel, eriti lambakasvatajatel väga keeruline pakkuda kohalikku liha nii hiidlastele kui turistidele.

Tootearenduskeskuse projekti eestvedajaks on olnud MTÜ Hiiu Veis ja Lammas, põhirahastajaks olid Leader programm ja Põllumajandusministeerium, tuge on saadud Leader ja Interreg IVA programmidest.

---

KOMMENTAAR:

Helir-Valdor Seeder, põllumajandusminister:

On tähelepanuväärne, et kohalikud elanikud ja ettevõtjad seadsid üheskoos prioriteediks tootmisettevõtte rajamise. Vaemla tootearenduskeskus on suurepärane näide võimalustest, mida LEADER-lähenemine pakub kohaliku elu ja ettevõtluse arendamisel. Üle 20 aasta on Hiiumaal taas lihatöötlemisvõimalus.

MTÜ Hiiu Veis ja Lammas sai Vaemla tootearenduskeskuse ehituseks läbi LEADER-programmi sel ja möödunud aastal toetust 222 580 eurot, põllumajandusministeerium rahastas ehitust ja seadmete soetamist kokku 200 000 euroga.