"Osale ühistuliikmetest tuli mullu isegi laenu anda, kuna suvel tavapärast toetusraha ei tulnud ning ka piimahind langes," on Maalehele öelnud piimatootjate koostöökogu EPIKO tegevjuht Üllas Hunt.

Tänavu saab põllumees need toetused suvel kätte.

Loomakasvatuse üleminekutoetuste (endised täiendavad otsetoetused) ja piimasektori eritoetuse taotluste vastuvõtt e-PRIAs algab sel laupäeval, 2. märtsil. Paberil saab taotlusi esitada PRIA büroodesse alates esmaspäevast. Toetusi hakatakse välja maksma aasta keskel.

"Loomakasvatuse üleminekutoetuste määramised tuleb teha 29. maiks ja juunis võib PRIA neid juba välja maksma hakata. Viimased maksed peavad olema tehtud 30. septembriks," selgitab põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Karin Volmer.

Väikekarjadele mõeldud piimasektori eritoetuse määramine on sarnaselt ühtse pindalatoetuse, põllumajanduskultuuri ja heinaseemne üleminekutoetusega aasta lõpus.

"Kuna tänavuseks on toetuste ümbersuunamise (nn modulatsiooni) süsteem ja vajalikud IT arendused välja töötatud, on nüüd võimalik teha vajalikud mahaarvestused juba loomatoetustest. Lisaks on meil nüüd olemas kogemus eelmisest aastast toetuste vähendamise osas," selgitab PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik, miks selle aasta olukord on mullusest parem.

"Endiselt jääb probleemiks, et üksikute taotlejate puhul tuleb meil hiljem toetus tagasi nõuda, kuid tänu võimalusele teha vähendusi juba loomatoetustest määramise hetkel teada olevate summade alusel, on selliste taotlejate hulk tunduvalt väiksem," lisab ta.

Üleminekutoetusi makstakse samadele sektoritele ja samade nõuete alusel nagu 2012. aastal täiendavaid otsetoetusi. Üleminekutoetusi makstakse põllumeestele riigieelarvest ja nendeks kulub 22 miljonit eurot. Piimasektori eritoetuseks kuluv 1,25 miljonit tuleb ELi eelarvest.