Ma ei väida ega pole kunagi väitnud, et kõikidele inimestele on piimatooted vastunäidustatud. Ma väidan, et on teatud rühm inimesi, kes peaks ettevaatlikult kasutama piimatooteid oma toidulaual.

Rohkem kui kümme aastat tagasi sattus pihku üks raamat. Selle kirjutas üks teadusega tegelev daam, kes oli raske liigesepõletiku pärast sunnitud olema voodihaige. Tal soovitati mitmeks kuuks menüüst välja lülitada piim ja piimatooted. Tulemus oli vapustav: haigus hakkas taanduma, naine naasis tööle ning kirjutas oma kogemustest raamatu.

Tol ajal laiutasin käsi ja ei osanud seda fakti kuidagi seletada.

Kas usute tõesti, et piimatooted võivad põhjustada kroonilisi haigusi? Milliseid?

Nüüd ma usun küll, sest tegelesin palju aastaid individuaalse toitumise programmide koostamisega. Paljud liigeseprobleemidega inimesed said abi, kui nad ei kasutanud oma menüüs lehmapiimasaadusi. Samas talusid nad hästi kitsepiima.

Põhimõtteliselt on kitsepiima ja lehmapiima koostis enam-vähem ühesugune. Näib aga, et nende kvaliteet ja toime meie seedetrakti ferment- ja immuunsüsteemidele on erinev.

Milliseid probleeme võib lehmapiim kaasa tuua?

Meil on seni rohkem räägitud laktoositalumatusest ja esitletud seda kui kõige tähtsamat probleemi. Tõsi, see hõlmab mõnedes kultuurides kuni 30% rahvastikust, kuid inimesed harjuvad sellega.

Rohkem hädasid võib aga tekitada piimavalgutalumatus. Meie fermentsüsteemid muudavad seedetraktis lahustuva kaseinogeeni mittelahustuvaks kaseiiniks, mis omakorda ladestub veresoontes ja liigestes, kutsudes esile südame- ja vereringehäireid, allergilisi haigusi, artriite ja teisi haigusi.

Eriti raskeks teeme seedetrakti töö, kui joome piima toidu kõrvale.

Probleemidega, mis puudutavad piimavalgutalumatust ja lehmapiimas sisalduvate hormoonide toimet inimese tervisele, alles hakatakse tegelema.