Ääretult asjalikud on erinevad meesegud. Näiteks mesi õietolmuga, suiraga, taruvaiguga, ingveriga, kaneeliga, marjadega, pähklitega jne. Mett võib lisada salatitesse, sobib suurepäraselt puuviljade juurde, liha küpsetamise retseptide juures leiab ka mett. Mett võib samuti lisada nii tee kui ka kohvi magustamiseks. Kuid parim on siiski, kui mett ei lisata kuumade jookide - söökide sisse, sest mee koostisosad kaotavad oma aktiivsuse. Ettevaatust allergikutele! Mee suhtes allergilistele inimestele see bioloogiliselt aktiivne toiduaine ei sobi.

Õietolm kogutakse õietolmukogujate abil ning õietolmuterad on erivärvilised. Igale taimeliigile omaste õietolmuterade järgi on võimalik määrata mee päritolu. Õietolm on rikas vitamiinide, mineraalide, aminohapete, nii asendatavate kui asendamatute ensüümide ja fermentide poolest. Õietolmu võib tarvitada kas graanulitena niisama süües, lisandina pudrule või kohupiimale, lahustades pooles klaasis toasoojas vees või tarvitada mee ja õietolmu segu.

Kärjekannudes olev õietolm kaetakse meekihiga ning piimhappelisel käärimisprotsessil valmib suir. Nii õietolmu kui suira võib päevas tarvitada mitmeid kordi, kuid soovitavalt päeva esimesel poolel. Õietolm on temas sisalduva kasvuhormooni tõttu eriti väärtuslik kasvueas organismile. Seedetegevuse korrastamiseks ja organismi tegevuse normaliseerimiseks sobivad need toiduained suurepäraselt. Teadmiseks suurte meeste toitumisest võib välja tuua, et USA president Roland Regan tarvitas toidulisandina õietolmu.

Mesilased kasutavad taruvaiku eelkõige enda pesa kaitseks bakterite ja viiruste eest. Seda taruvaigu omadust saab kasutada ka inimene, tarvitades taruvaigu tinktuuri 15-20 tilka veele lisatuna 3 korda päevas. Taruvaiku on maailmas palju uuritud, just eelkõige immunomoduleerivate omaduste tõttu. Seetõttu kasutatakse taruvaiku farmaatsiatööstuses rohkesti organismi tugevdavates siirupites, kurgupastillides. Hambapasta taruvaiguga ei ole kaugeltki enam uudis.

Mesilasvaha on suurepärane salvialus farmaatsiatööstuses. Järjest enam saab lugeda kosmeetika toodete koostisest, et sisaldab mesilasvaha, olgu see siis hügieeniline huulepulk või taruvaigusalvi koostises. Mesilasvaha on läbi aegade hinnatud nahktoodete hoolduses. Mesilasvahast küünlaid valmistatakse nii kirikute jaoks kui koduseks kasutamiseks.

Mesilasmürki sisaldavate salvide ning kreemide valuvaigistavat ja põletikuvastast toimet teatakse kindlalt. Mesilasmürk soodustab elastiini ja kollageeni sünteesi ning seetõttu kasutatakse teda kallites kosmeetikatoodetes. Veelgi enam mesilasmürgiga nõelamisprotseduure viiakse läbi apiteraapia keskustes. Seda protseduuri kasutas ka Peeter I oma podragast haaratud liigestele valuvaigistava ja põletikuvastase toime poolest. Rahvusvahelisel konverentsil - Apimondia 2014 - oli mitmeid loenguid mesilasmürgi kasutamisest viirushaiguste ja sclerosis multiplexi korral.

Mesilasema toitepiim on erilise väega. Mesilasema elab aastaid, kuid töömesilane kõigest mõni kuu. Mesilasema toitepiima keelealused tabletid sobivad, kui on vaja üle saada väsimusest, kurnatusest või on vaja taastuda haigusest. Mesilasema toitepiima annab hästi säilitada, segada meega - nii tasub otsida seda segu organismi turgutamiseks peale haigust poodidest või oma mesiniku käest.

Lõpetuseks olegem tänulikud mesilastele nende suurepäraste saaduste eest, et me saaks olla tugevamad ja tervemad . Ja oluline on märgata, kui võrratu töö teeb mesilane tolmendades taimi ja läbi selle rikastades meie toidulauda. Astrid Oolberg, proviisor
Eesti Mesinike Liidu juhatuse liige