Pühapäeva pärastõunal sai ratturite vägi retke lõpetamiseks kokku Märjamaa lauluväljakul, täites selle servast servani. Väljaku kohal laius väsimus ja rahulolu. Suurem osa jaksas veel pinkidel istuda, hoolimata tulitavast istmikust, osa pikutas murul, kuulates Marko Matvere ja Peep Rauna esituses vanu laule. Kõikjal oli rattaid.

Meditsiniauto juures anti ühele ja teisele väikest abi ja väljakulgi oli näha värsketes sidemetes käsi-jalgu, aga meediku sõnul möödus retk suuremate viperusteta. Inimesed oskavad end iga aastaga üha paremini ise hoida, kuid leevendada tuli liigeste-lihaste ülekoormusest tulenevaid hädasid ja mõnede kukkumiste marrastusi.

Tekil pikutas noor pere kahe väikese lapsega. Jürgen Valter ja Mari-Liis Karu olid rattaretkel kolmandat korda. Nad hakkasid käima, kui praegu neljane tütar Loore oli aastane. Seekord oli ratta taga kahekohalises kärus ka kahene Kaur. Selliseid näiteid võib retkeliste hulgast palju leida.

Samamoodi on teinud ka seekord Rattarüütliks kuulutatud Leivo Sepp. Tema on retkel osalenud 20 korda ja kõik kolm last on juba väiksena kaasa võetud.

„Lastele on rattaretk aasta üks oodatumaid sündmusi, milleks hakatakse juba aegsasti valmistuma," rääkis isa. 15aastane Ramses ja 17aastane Laura sõitsid tandemrat tal, vennal oli seljas pealeõmmeldud tekstiga särk, mis teatas, et see on vedur, õe särk lisas, et see on vagun.

Omapäraste „vormide" kandjaid võis näha teisigi. 18aastane õde Kreete oli seekord võtnud kaasa ka oma sõbra - niimoodi kandu samuti huvi edasi.

Rattaretke peakorraldaja Aare Valmis ütles, et Rattarüütli tiitel antakse inimesele, kes on palju aastaid retkedel osalenud ja teisigi kaasa tõmmanud. Rüütel saab aastaks oma hoida sepistatud rändmõõga ja päriseks paari vaksa pikkuse väikese mõõga.

Lauluväljakul kuulasid kontserti ka Sulu küla noor pere Viire ja Mart Martma. Nemad ootasid rattureid oma koduväravas ja kostitasid neid koogi ja arteesia kaevu veega. Üks retkeline sõnas, et õigupoolest oleks selliseid joogipunkte võinud veelgi olla, sest mõni külapood sai joogist kuivaks ostetud.
Rattarüütel 2014 on Leivo Sepp, kes on rattaretkedel osalenud 20 korda. Fotod: Reet Saar
Korraldusmeeskonna liige Helen Arusoo ütles juba enne retke, kui oluliseks peavad nad puhtust ja enda järelt koristamist.

Lauluväljakul olid mitmes kohas suured prügikotid, peal kirjad, et jäätmed kohe õigesti sorteeritaks. Juures oli ka inimene, kes juhendas ja vaatas, et kõik saaks õigesti tehtud. Kui samalaadne süsteem õnnestuks rakendada ka Märjamaa folgi peakontserdi ajal, ei näeks see paik pärast pidu välja nagu prügimägi.

Kui lõppes umbes tund aega kestnud kontsert, suundus väsinud, kuid rahulolev ratturite vägi rahvamaja juures ootavate busside juurde ja ka vana staadion tühjenes autodest. Järgmisel kevadel avastavad matkajad tasase Märjamaa asemel mägist Haanjamaad.

"See on nii lahe ettevõtmine," ütles abivallavanem Triin Matsalu rattaretke kohta. mille nad koos vallavanem Villu Karuga läbi sõitsid.