Ma tahan, et Setomaa sõnum, et Kagu-Eesti sõnum jõuaks ka võimukandjateni. Sõnum, et ilma tugeva Setomaa ja ilma tugeva Kagu-Eestita pole võimalik heaolu Eesti ühiskonda üles ehitada, pole täna veel riigi tasemele jõudnud. Ma olen teinud seda aastaid ajakirjanikuna läbi oma lugude, aga praegu tundus õige hetk, et peaks astuma teise rolli ja tegema seda teiselt tasemelt. Viimasel ajal, kui olen teinud ettekandeid Ukraina päevikust ja rääkinud Ukrainast, olen teinud ka järeldusi selle kohta, mida see meile tähendab ja mis on selle õppetund. Lõpuks sain aru, et Kagu-Eestile on vaja kandidaati, kes on siinse eluga ka reaalselt kursis. Kes saab aru, miks siia tullakse, miks siit ära minnakse. Ma elan siin piirkonnas, ma ei tule seda kaugelt imetlema.

Kõik lähevad sellise ilusa jutuga, et nemad teevadki muutusi, kuni muutuvad sealolijatega ühte nägu

Ma lähen vähemalt proovin. Kaitseliidus võiks ka öelda, et üksi ei saa võidelda, aga mina saan teha sammu. Sammu, et tulen maale elama, et proovin, kas saab või ei saa. Parem las lähen mina sinna proovima, kui mingi suvaline tüüp, kel pole piirkonna arengust õrna aimugi. Mul on idee ja tahe selle asjaga tegeleda. Praegu on ju palju uusi inimesi minemas – Samost, Muuli, mina. Üldjuhul on ajakirjanikud mõtlevad inimesed, kes on keskmisest rohkem informeeritud, järelikult peab olema mingi põhjus, miks tahetakse kandideerida.

Sinu otsus on kandideerida Isamaa ja Res Publica (IRL) nimekirjas

Selleks, et oma mingeid plaane ellu viia tuleb ikka valida nelja seast. Teisiti ei saa. IRL on see, mis langeb minu veendumustega kokku. Ma olen maal elav suure perega kaitseliitlane. Mulle tundub, et maainimestele on rahvuskonservatiivne vaade lähedasem. Mulle ei meeldi see, et talud on tühjad. Kui meil on ühe kilomeetri kohta vähem kui üks tööealine inimene, siis paratamatult tekib küsimus, kes seda elu siin alal hoiab. Kes üldse hakkab hoidma Eesti riiki ja vaimu kui kõik koondub ühte suurde linna. Ning jah, ma olen absoluutselt omakasupüüdlik, oma valikut tehes. Mina tahan, et mu lastel oleks siin hea elada, sellepärast ma lähengi. Mu kõige vanem tütar Pääsu läheb septembris Mikitamäe kooli. Järelikult tuleb mul tagada võimlaused, et ta saaks käia just siin koolis. Mitte kaugel, mitte linnas.

Nimekirjas oled viimane

Ma ei taha olla see, kes tuleb erakonna kokkulepete ja tagatoa otsustega. See oli teadlik valik. Lõpliku pingerea seab häältearv. Kui ma olen häältearvuga sisse saanud, siis on mul valijate mandaat. Siis ei saa keegi tulla erakonnast, et vaata, me upitasime sind. Rahva mandaadi puhul on mul üksnes inimeste ees vastutus.

Oma postituses ütlesid, et tagasiteed sul enam pole – oled sa üldse kindel, et saad vajalikud hääled kokku?

Muidugi on see realistlik. Kui ma vaatasin eelmiste perioodide tulemusi, vaatasin ka seda, kuidas keegi on hääli kogunud. Ma ei ole päris võõras. Ma teen selle nimel ka tööd. Kindlasti käin inimeste juures, kindlasti üritan neid veenda.

Ja mis on must versioon?

Kui ma mõtleks ainult mustade versioonide peale, siis me ei istuks siin. Mul on elus olnud vaja valikuid teha ka varem. Seoses Setomaale tulekuga. Kunagi linna tööga hüvasti jätmisega. Enne ERRi korrespondendi ametit olin ju poolteist aastat vabakutseline. Mul polnud väga kindlat palgamaksjat, sest mind pandi fakti ette, et Setomaal olles ei saa ma Postimehe tööd teha. Mulle see ei sobinud ja polnud seega mingit pehmet maandumist. Mul oli veendumus, et nii on õige. Praegu on mul samamoodi veendumus, et nii on õige. Ja kui ei lähe nii, siis mingil juhul ei jääks ma tegevuseta.

Sa rõhutad, et sina Setomaalt ära ei lähe

Ma olen Mikitamäe kooli hoolekogu esimees. Ma olen Põlva malevas kaitseliitlane, mul on siin rühm juhtida. Need on asjad, mida ma kindlasti teen edasi, sest meil pole siin inimesi jalaga segada. Meil on inimesi puudu ja vot see ongi probleem. Kolmandaks olen ma Setomaa Vanematekogus ja sinna ei kandideerinud ma selleks, et minust ilmuks korra nupp, Igor Taro on vanematekogus. Kindlasti ei saa oma elu jagamine kahe koha vahel kerge olema. Muidugi oleks mul hea jätkata oma vana rada ja tiksuda selles ametis. Praegu lähen ma nii, et mul pole ühtegi garantiid, aga mul on tahe. Minu elu on näidanud seda, et kui sul on hea eesmärk, siis lähevad asjad joonde.