Antimikroobsed preparaadid on kas antibiootikumid või sünteetilised keemilised ühendid, mis toimivad mikroobe hävitavalt, kuid selguse mõttes kasutatakse mõlemal juhul üldnimetust antibiootikumid.

40% eurooplastest usub ekslikult, et antibiootikumid aitavad külmetuse ja gripi vastu
Antibiootikumidega on eluohtlikke nakkusi ravitud aastakümneid. Viimastel aastatel aga on
antibiootikumide väärkasutamise tõttu tekkinud ning hakanud levima antibiootikumide suhtes resistentsed bakterid. Nende bakterite põhjustatud nakkushaiguste puhul ei suuda antibiootikumid enam inimest ravida ning seetõttu võib haigus kesta kauem või isegi süveneda. Antibiootikumiresistentsuse teke on tõsine rahvatervise probleem, sest resistentsed bakterid võivad inimeste seas ulatuslikult levida.

Võtke antibiootikume ainult vajaduse korral

Antibiootikume tuleb kasutada ainult selge vajaduse korral, sest nende liigne tarbimine
võib muuta bakterid resistentseks antibiootikumide vastu. Antibiootikumide võtmine ilma selge vajaduseta ei tule teile kasuks. Need ei toimi viirushaiguste, näiteks gripi või gripi sarnaste nakkuste korral. Tavaliselt suudab inimese immuunsüsteem kergemate viirushaiguste vastu ise võidelda. Antibiootikumide võtmine viirushaiguste korral ei aita. Üksnes arst saab määrab täpse diagnoosi ning otsustab, kas te vajate antibiootikume või mitte. Kui arst kirjutab teile välja
antibiootikume, peate täpselt järgima tema ettekirjutusi. Kui te ei järgi arsti ettekirjutusi, näiteks lõpetate ravi liiga vara, võtate väiksema annuse või ei võta antibiootikumi kindlate ajavahemike tagant, ei suuda need baktereid hävitada või nende paljunemist takistada. Bakterid muutuvad antibiootikumide suhtes resistentseks. Resistentsed bakterid võivad teie organismi püsima jääda ning te võite ka teisi nendega nakatada. Nii võib juhtuda, et järgmine kord, kui vajate antibiootikume, nad enam ei toimi.

PEA MEELES!

1. Järgige arsti soovitusi, millal ja kuidas antibiootikume võtta.
2.Ärge kasutage eelmisest korrast järele jäänud antibiootikume.
3.Küsige arstilt või apteekrilt, mida teha kasutamata jäänud antibiootikumidega.
4.Ärge võtke antibiootikume, kui arst ei ole neid teile välja kirjutanud.
5.Kui teil on külmetushaigus või gripp ning arst otsustab, et teil ei ole antibiootikume vaja, hoolitsege enda eest ja puhake, et terveks saada.
6.Kui haigusnähud arsti poolt nimetatud ajavahemiku jooksul ei kao või kui need süvenevad, võtke uuesti ühendust oma arstiga – võib-olla vajate täiendavat terviseuuringut.
7. Tehke antibiootikumikuur alati lõpuni, isegi siis, kui enesetunne paraneb ja haigusnähud kaovad.