Suuskade valimisel tuleks endale kõigepealt selgeks teha, kui palju on plaanis talvel sõita (1 kord nädalas, 2–4 korda nädalas või rohkem) ja millised eesmärgid endale seatud on (looduse nautimine, kalorite põletaminevõi maratonidel osalemine).Samuti on oluline sõidustiil– uisk või klassika. Suusad tuleb valida enda kaalu ja pikkuse järgi. Klassikasuusad võiksid olla 15–25 cm pikemad suusataja pikkusest. Mida pikem suusk, seda parem libisemine; mida lühem suusk, seda parem juhitavus. Klassikasuuskade jäikus peab olema piisav, s.t kui suusataja seisab korraga mõlemal suusal, jääks suuskade keskosa 45–60 mm õhku. Kui suusataja seisab kogu keha raskusega ühel suusal, on keskosa surutud vastu maad (pidamismääre) ning suusk n-ö peab. Kui keskosa jääb kogu keha raskuse puhul õhku, on suusad ilmselt liiga jäigad ning suusatajale sobimatud. Kui suuski on võimalik maha suruda vaid poole keharaskusega või jääb pidamisala liiga lühikeseks, siis pole suusad samuti sobivad, kuna neid saab küllalati pidama, kuid libisemine väheneb märgatavalt.

Uisutehnika suusad valitakse suusatajast 5–15 cm pikemad. Uisusuuskade keskosa mahasurumiseks vajalik kaal peab olema suurem suusataja kaalust ehk sobiva uisusuusaga sõites jääb suusa keskosa alati minimaalselt õhku. Pehmete suuskade puhul, kui suusataja raskus surub keskosa maha, on suuski raske juhtida. Võistlussuuskade valimisel tuleks arvestada ka veel suusa konstruktsiooni ja põhjamaterjali erinevate omadustega. Nendele, kes sõidavad korra nädalas või veel vähem, piisab kõige lihtsamast suusapaarist. Kallima hinnaklassi suusad jagunevad klassika-, uisu- ja universaalsuuskadeks. Universaalsuusad sobivad inimestele, kes käivad regulaarselt sõitmas, kuid kiirus ja võistlemine pole olulised. Tõsisel tasemel suusatajal on kindlasti vaja eraldi klassika-ja uisusuuski.

Suusakepid

Suusakeppide pikkuse valimisel lähtutakse üldiselt valemist, kus klassikalise stiili suusakepi pikkuseks on 0,86 korda suusataja pikkus ja uisukepi pikkus on 0,9 korda suusataja pikkus. Harrastajate jaoks piisab teadmisest, et uisukepp võiks olla ninani ja klassika oma õlani ja kindlasti ei tasu siinkohal millimeetreid taga ajada. Naistel on soovitav valida natuke lühemad uisukepid, kuna kätes ei pruugi piisavalt palju jõudu olla. Tavaharrastajad peaksid arvestama ka sellega, et kallimad kepid on küll jäigemad, kuid seda rabedamad, s.t et kukkudes või koperdades on nende murdumise risk suurem. Suusakeppide hinna määrab materjal, millest need tehtud on, ja sellest oleneb ka kaal ja jäikus. Kallimad kepid on tehtud 100 protsenti süsinikust, see tagab optimaalse jäikuse, mis on oluline selleks, et tõukejõud või-energia läheks õigesse kohta. Kuigi süsinikusisaldus ja selle kvaliteet on erinevatel markidel erinev, tasub tõsistel sõitjatel valida suusakepid, millel on süsinikusisaldus vähemat 60 protsenti. Oluline on ka rihm, soovitatavalt kinnasrihm, mis teeb sõidu mugavamaks. Korgist käepide teeb suusakepi kergemaks.

Saapad ja klambrid

Ideaalne suusasaabas on jalas mugav, jalg on sees piisavalt kinni ja toetatud. Saabas peaks olema kindlasti kvaliteetne. Suusasaapad peaks olema väikese ruumivaruga, kuna täpselt paraja saapaga hakkab jalg külmetama. Eriti puudutab see uisusaabast, kuna selle tehnika puhul varbad eriti ei liigu. Ostes saapaid, veenduge ka, et need sobivad teie suusaklambritega. Suusaklambrid jagunevad kahte klambrisüsteemi: SNS ja NNN. Seega jälgige saapa talla sobivust klambriga!

Laste suusavarustus

Väikestele lastele sobivad esimeseks suusapaariks plastik- või kaabelsidemega suusad, mis on mõeldud kasutamiseks tavalise talvesaapaga, sest üldjuhul sellises vanuses lapsed jalutavad suuskadega. Väiksematele lastele eelistatakse ka keskelt n-ö kalasaba mustriga suuski. Hind on küll laste toodete puhul alati oluline, kuid tähtis on ka suuskade kvaliteet (viimistlus, välimus, materjal) ja eluiga. Kui teie laps käib suusatrennis, siis on kindlasti oluline ka treeneri nõu. Üldiselt soovitame võtta lapsega sama pikad või natuke lühemad suusad (kehtib hästi pisikeste puhul),see peaks aitama lapsel suuskadel paremini liikuda ja manööverdada. Võistlusvarustust valides tuleb mõelda kindlasti vaid sellele hooajale, sest suuski n-ö “kasvamise peale” ostes võivad lapse head tulemused käesoleval hooajal jääda just varustuse taha. Hästi hooldatud suusa eluiga on väga pikk, kuid see sõltub kasutamise tihedusest. Kindlasti tuleks vältida vales pikkuses ja jäikuses suuskade ostmist – see võib suusaelamuse ära rikkuda. Samuti tasuks suusavarustust osta kohtadest, kus on olemas pädevad spetsialistid, kes suudavad leida just teile sobivad suusad.

Lihtsamad laste suusakepid tehakse enamasti kergest materjalist, rihmaks on tavaline aas, et kukkudes ei jääks käsi kinni ning väiksematele tehakse ka alumine ots plastmassist, et vältida vigastusi. Laste suusakepid võiksid ulatuda õlani, väiksemate laste puhul võiksid need olla veel lühemad. Suusatrenni laste jaoks peaks kindlasti muretsema korralikumad jäigad kepid, et tõukejõud ikka õigesse kohta läheks, ning pikkus sõltub sellest, kas uisu- ja klassikastiilis kasutatakse erinevaid keppe või mitte.

Loomulikult on kõige mugavam lahendus pöörduda spetsialistide poole, kes aitavad just teile sobiva varustuse valikul. Viimsi Keskuses asuvas Sportlandis on esindatud lai valikmaailma ühe tuntuima suusabrändi Madshuse suuski ja varustust. Siit leiab oma nii päris algaja kui ka tõsine tegija. Samuti saab meie juures hooldada juba olemasolevaid suuski. Ootame teid Viimsi Sportlandis!