„Teeme asja selgeks,“ selgitab Exeteri ülikooli täiendmeditsiini eriala emeritprofessor Edzard Ernst The Guardiani veebiväljaandes. „Detoxe on olemas kahesuguseid: tõeline ja need teised. Tõeline on see, mida viiakse läbi meditsiiniasutustest, kui inimesel on mingi eluohtlik mürgistus. Kõik ülejäänu on lihtsalt sõna, mida ettevõtjate, šarlatanide ja posijate poolt väärkasutatakse, et müüa inimestele võltskaupa, mis justkui peaksid kehast sinna väidetavalt kogunenud mürke välja tooma.“

Kui inimkehasse koguneksid mürgid, millest keha ise pole võimeline vabanema, siis vajaks inimene tõsist meditsiinilist sekkumist või sureks ära, selgitab Ernst. „Tervel organismil on neerud, maks, nahk ja kopsud, kui me detoxist räägime,“ viitab emeriitprofessor. „Ei ole olemas ühtki teadaolevat moodust ega viisi, mis paneks selle, mis terves organismis niigi täiuslikult töötab, veel paremini tööle.“

Sellest lihtsast tõest hoolimata on aga detoxist saanud kogu maailmas suur äri.

Detox-kraami müüakse meile sageli viidates mürkidele, mida me sisse sööme või hingame. Kuid see, millised mürgid need tegelikult on, pole üldse selge. Kui need oleks nimepidi üles loetud, oleks võimalik nende sisaldust ka enne ja pärast detoxi mõõta, et selle efektiivsust hinnata. Müüdavate detox-kaupade toime kohta puudub igasugune tõenduspõhine teave, kuid hoolimata sellest on tervisepoodide riiulid nendest lookas.

Jah, sa võid küll läbi teha seitsmepäevase detox-dieedi ja su kehakaal langeb, aga sel kõigel pole mingit pistmist mürkidega. Tõde peitub selles, et oled end nädala aega lihtsalt näljutanud.
Mitte ükski arst pole patsiendi jämesoole sisepinnal näinud väidetavate mürkide poolt tekitatud müütilisi naastukesi, millele viidates soovitatakse kergeusklikele toksiinidest vabanemiseks jämesoole loputust.

Kuid on ka kavalamaid nippe: mõned väidetavalt jämesoolt puhastavad tabletid sisaldavad polümeerset ainet, mis muudab rooja plastikusarnaseks oluseks. Detox-toimega jalatsitesse asetatvad tallad aga muutuvad pruuniks mitte mürkide, vaid kehast higina eralduva vedeliku toimel.

Sama asi on ka nn supertoitudega. Paljud arvavad, et sööma peaks vaid teatud toiduaineid või toiduainete gruppe. Tegelikult on ainus ja parim detox mitte suitsetada, teha trenni ja nautida tasakaalustatud dieeti, sellist, mida süüakse Vahemere-äärsetes maades.

Emeriitprofessor Edzard Ernsti arvates on tegemist kriminaalse käitumisega – lubatakse lihtsat ravimit, mis vabastab meid kõigist pattudest. „Nii kena on ju mõelda, et selline asi on olemas. Kuid tegelikult ei ole,“ võtab doktor oma jutu kokku.

Allikas: The Guardian