2017. aastal tõusid Lätis alkoholiaktsiisist kogutud maksud 2016. aastaga võrreldes 17% ehk 29 miljoni euro võrra, olles aasta enne seda suurenenud 9% ehk 14 miljoni võrra. Peamiselt suurendas Läti maksuameti hinnangul aktsiisitulusid möödunud aastatel aktsiisimäära suurendamine ning müüdud alkohoolsete jookide koguhulga kasv.

2016. aastal viis maksuamet piiriäärsete suuremate alkoholikaupluste seas läbi küsitluse, millest selgus, et peamiselt on alkohoolsete jookide müüginumbrid tõusnud ühe uue alkoholikaupluse jaoks ning ülejäänud piiriäärsete poodide müüginumbrid olid varasemaga võrreldes muutunud vähem.

Läti maksuameti teatel müüdi Eesti piiri äärsetes kauplustes 2016. aastal 2 miljonit liitrit kanget alkoholi ning 9 miljonit liitrit õlut, mis moodustab 5,9% kogu Lätis müüdud õllest ning 3,5% muudest alkohoolsetest jookidest. Lähtuvalt arvestuslikest kogustest järeldab amet, et ligikaudne Läti riigikassasse lisanduv aktsiisitulu, mis piirikaubanduse tõttu Eesti piiri äärest koguti, oli 2016. aastal 6,7 miljonit eurot.

Eeldades, et piirikaubanduse osakaal kogu Lätis müüdud alkoholist jäi 2017. aastal 2016. aastaga võrdseks, teeniti möödunud aastal piiriäärsest kaubandusest aktsiisitulu ligikaudu 7,8 miljonit eurot. Maksuamet ei oska praegu öelda, kui palju piirikaubandus möödunud aastal hoogu juurde sai, kuid sellest annavad aimu Eesti õlletootjad, kelle teatel müüdi 2017. aastal piiril ligikaudu 18 miljonit liitrit õlut, mis on kaks korda enam kui 2016. aastal.

Lisaks aktsiisilaekumistele kosutab Läti riigikassat ka lisatulu käibemaksu ning tulumaksu näol, mille suurust ei osata hetkel veel hinnata. Näiteks võib tuua, et 2016. aastal maksis Alko1000 omanik ET Invest Läti riigikassasse maksudena 561 000 eurot.

Seoses Leedus möödunud aasta 1. märtsil 2017 tõusnud alkoholiaktsiisidega on maksuamet täheldanud, et ka Leedu piiri äärde esitatakse rohkem taotlusi alkoholikauplustele litsentside saamiseks. Kuna lähiaastatel plaanib Läti Leeduga sarnasel määral aktsiisi tõsta, siis suuremat alkokaubanduse osakaalu Leedu piirile ei prognoosita.